Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Maakunta

Kostea kesä on saanut kasvitaudit kukoistamaan - perunarutto levinnyt nopeasti

  • Karjalainen
Kosteassa viihtyvä perunarutto on ollut kuluvana kesänä monin paikoin varsin ankara, kertoo kasvipatologian professori Jari Valkonen Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitokselta. Perunarutto on levinnyt nopeasti monilla kotitarveviljelmillä.

-  Lehdet ovat lähes tyystin tuhoutuneet. Varret kannattaa niittää ja viedä pois pellolta heti, kun lehdet ovat suurelta osin tuhoutuneet, jotta rutto ei leviäisi mukuloihinkin, Valkonen neuvoo.

Perunanviljelijä Jussi Jaakkola arvioi, että kostean kesän vuoksi perunarutto on levinnyt maakunnassa kuivempia edelliskesiä herkemmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Kun saastuneita perunoita jää peltoon, siirtyy ruttoa yli talven seuraavalle vuodelle. Tautikannat ovat kehittyneet torjunta-aineiden myötä yhä kestävämmiksi, Jaakkola kuvailee.

Keskimääräistä kosteampi kesä on ollut otollinen monille puutarhojen ja peltojen kasvitaudeille. Kasvitaudit aiheuttavat Suomessa vuosittain suuria rahallisia menetyksiä.

- Voi sanoa, että mennään miljooniin. Tänä vuonna viljelijä voi menettää sadostaan 10-20 prosenttia eli tämän hetken viljan hinnoilla noin 100-120 euroa hehtaarilta. Paikoin menetykset voivat olla isompiakin, arvioi palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen Pro Agria Keskusten Liitosta.

-  Peltojen märkyyden vuoksi kasvinsuojelutoimia on jäänyt tekemättä, kertoo maatilapalvelujen yritysneuvoja Helvi Leinonen Pro Agria Pohjois-Karjalasta.

Pro Agria Keskusten Liiton mukaan kesä on ollut erittäin otollinen erilaisille viljaa vioittaville lehtilaikkutaudeille, ruosteille ja härmille. Liiton mukaan olosuhteet ovat suosineet myös punahomeita, mutta toistaiseksi niitä on tavattu kasvustoissa vain vähän.

Punahome voi aiheuttaa viljanjyviin ihmisille ja eläimille myrkyllisiä yhdisteitä. Punahomeriski kasvaa sateiden myötä. Pohjois-Karjala kuuluu tällä hetkellä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan suurimman riskin maakuntiin Pohjois-Savon, Keski-Suomen, Satakunnan sekä Pirkanmaan kanssa.

Puutarhojen kasvustoissa on kuluvana kesänä voinut esiintyä hiukan tavanomaista enemmän harmaahometta ja härmäsientä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi