Tiistai, 14.7.2020 
Alisa, Aliisa
Maakunta

Uutta reittiä pitkin pääsee pyörällä Pielisen ympäri

  • Mikko Ahvenainen
Eero Väänänen ja Antti Suo-Anttila osallistuivat syyskuun lopulla Niittylahden opiston opiskelijoiden testiajoon. Eero Väänänen ja Antti Suo-Anttila osallistuivat syyskuun lopulla Niittylahden opiston opiskelijoiden testiajoon.

Kolin matkailuyhdistys valmistelee yhdessä Pielisen alueen matkailuyrittäjien ja Niittylahden opiston opiskelijoiden kanssa uutta pyöräilyreittiä ensi vuoden matkailukautta varten. Noin 250 kilometrin mittainen Pielisen Kierros -reitti kiertää nimensä mukaisesti Pielisen kulkien kuuden hankkeessa mukana olevan majoitus- ja ruokailupalvelun kautta.

Kolin matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli Lyytikäisen mukaan aloite pyöräilyreitistä ja sen tarpeesta tuli alueen yrittäjiltä. Idea ei ole suinkaan uusi, ja esimerkiksi Karttakeskuksen aikoinaan julkaisemiin pyöräilykarttoihin on merkitty useampikin Pielistä sivuava reitti.

– Tämä reitti kulkee kuitenkin enemmän pikkuteitä pitkin. Maantieosuuksia siinä on itse asiassa aika vähän, Lyytikäinen mainitsee.

Esimerkiksi Nurmeksesta Lieksan suuntaan lähdettäessä reitti kulkee kantate 73:n sijaan yhdystie 5261:ttä pitkin Höljäkän, Mätäsvaaran ja Kylänlahden kautta. Kolilta Juukaan matka käy Kopravaaran ja Kuhnustan kautta piipahtaen Juuan jälkeen Vuokossa.

Uutta reittiä syyskuun lopulla testanneet Niittylahden opiston opiskelijat kuvaavat reittiä vaihtelevaksi, jossa vuoronsa saavat niin metsä-, maalais- kuin järvimaisematkin.

– Tavoitteena on, että tästä saadaan kansainvälisten mittapuiden kriteerit täyttävä matkailureitti, joka kehittyy vähitellen, opiston lehtori Kai-Erik Nyholm sanoo.

Lyytikäisen mukaan reitille valitut majoitus- ja ruokapalvelut on suunniteltu siten, ettei välimatkoista tule liian pitkiä.

– Kokemattomampikin pyöräilijä jaksaa pyöräillä päivän reitin, ja kokeneempi voi huitaista yhden majapaikan ohikin, Lyytikäinen sanoo.

Opiskelijoiden testissä reitti ajettiin läpi kolmessa vuorokaudessa, mikä osoittautui amatööriporukalle hieman vaativaksi. Pisin, ja myös raskaimman Kolin rantatien osuuden sisältänyt etappi Lieksasta Kopravaaraan oli noin sadan kilometrin mittainen.

– Jos haluaa nähdä ja kokea, niin aikaa kannattaa varata enemmän kuin kolme päivää. Viikon reissu voisi olla sopiva, siinä ehtisi myös käydä vaikka vaeltamassa ja melomassa, Nyholm pohtii.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi