Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Maakunta

Seurakunnat haluavat pysyä itsenäisinä mutta lisätä yhteistyötä

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan luterilaiset seurakunnat haluavat lisätä yhteistyötä, mutta pysyä toiminnallisesti itsenäisinä. Tähän lopputulemaan päätyi Siun seurakunta -hankkeen selvityskonsultti Matti Perälä käytyään syksyn aikana kaikkiaan 20 neuvottelua hankkeessa mukana olevien 12 seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa.

–  Seurakuntia tuntuu kiinnostavan yhteistyö ja kevyt yhtymämalli. Yhden seurakunnan muodostaminen ja vahva keskushallinto näyttää kiinnostavan vähemmän, Perälä kertoi tiistai-iltana Joensuussa pidetyssä hankkeen ohjausryhmän kokouksessa.

Ohjausryhmässä on edustus jokaisesta mukana olevasta seurakunnasta sekä Joensuun evankelilaisluterilaisesta seurakuntayhtymästä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seurakunnissa vieraillessaan Perälä on havainnut sanan seurakunta herättävän hyvinkin monenlaisia mielikuvia.

–  Nuorelle seurakunta tarkoittaa eri asiaa kuin keski-ikäiselle tai vanhukselle. Digikirkko on silti jotain samaa kuin ikikirkkokin. Olennaisinta tässä yhteistyöselvityksessä eivät ole kuitenkaan rakenteet, vaan halu mennä yhdessä eteenpäin.

Hankkeen tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa luterilaisten seurakuntien elinvoimaa Pohjois-Karjalassa. Seurakuntien kesken selvitetään yhteistyön tiivistämistä, erilaisten seurakuntayhtymämallien toteuttamista sekä kirkollisten palveluiden säilyttämistä koko maakunnan alueella.

Selvitysmies antaa väliraportin vuoden lopussa. Toinen neuvottelukierros käydään ensi keväänä, ja loppuraportti toimenpide-ehdotuksineen valmistuu toukokuun loppuun 2017 mennessä, minkä jälkeen seurakunnat päättävät jatkotoimista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa