Perjantai, 13.12.2019 
Seija
Maakunta

Ministeri Tiilikainen lupasi ottaa ilomantsilaisten susihuolen vakavasti

  • Helena Romppanen
Ministeri Tiilikainen keskusteli metsästystä harrastavan Jenni Pesun kanssa, joka viime vuonna organisoi vastaavan susikeskustelun Ilomantsissa. Taustalla kansanedustaja Hannu Hoskonen. Ministeri Tiilikainen keskusteli metsästystä harrastavan Jenni Pesun kanssa, joka viime vuonna organisoi vastaavan susikeskustelun Ilomantsissa. Taustalla kansanedustaja Hannu Hoskonen.

Susien tiimoilta Ilomantsissa järjestetty keskustelutilaisuus keräsi kunnantalon salin täyteen väkeä sunnuntaina. Väkeä arvioitiin olevan paikalla kolmisensataa.

Tilaisuuden avasi kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.), jonka aloitteesta oli paikalle kutsuttu maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kuulemaan paikallisten ihmisten huolta runsastuneen susikannan aiheuttamista haitoista.

Yleisöpuheenvuoroja käytettiin kymmeniä. Niissä keskeinen viesti oli sama: Näin ei voi jatkua, pedoille on saatava joku roti. Uudessa valmisteilla olevassa asetuksessa kaavailtu 40 suden vuotuinen poistokiintiö ei metsästäjien mielestä riitä alkuunkaan kattamaan naaraiden pentutuotantoa.

– Ihmispelon kynnys on susilla laskenut ihan karmealla tavalla. Pihakäyntejä on hyvin paljon, sanoi lieksalainen Esa Räty.

– Kahden kuukauden aikana on susien pihakäyntejä Pohjois-Karjalassa ollut yhteensä 460. Se on tosi paljon, totesi tilaisuudessa alustuspuheenvuoron käyttänyt Suomen metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin toimitusjohtaja Antti Kuivalainen.

Metsästäjien keräämien Tassu-havaintojen mukaan lokakuusta joulukuuhun Pohjois-Karjalassa oli tehty 1 500 havaintoa yksittäisestä sudesta ja 650 havaintoa laumasta.

Ilomantsilaisia kismittävät myös suden suuhun menneet koirat sekä hirvet ja peurat.

– Pitäisi jostain tuoda hirviä, että pystyisi nämä susilaumat ruokkimaan. Metsästäjille hirviä ei moneen vuoteen ole riittänyt, lohkaisi Ilomantsin riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Mauri Karhapää.

Myös lasten turvallisuus puhutti. Ministeri Tiilikaisen kuultua Parppein koulun lähistöllä ja muualla Ilomantsin kirkonkylällä  liikkuneesta sudesta, hän ihmetteli, miksei sitä ei ole ryhdytty poliisin toimin jo poistamaan.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa