Sunnuntai, 19.11.2017 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Valtimon kunta keventää radikaalisti hallintoaan - kaikki lautakunnat pois

  • Jaakko Pikkarainen

Valtimon kunta keventää radikaalisti hallintoaan. Valtuuston eilen illalla hyväksymä hallintosääntö jättää kuntaan vain valtuuston ja hallituksen. Kunnanhallituksen työrukkasena toimii hallinnollista valtaa omaamaton neuvottelukunta.

Valtuutetut puhuivat pitkään ja äänestivät kolmesti hallintosäännöstä. Ensimmäinen äänestys jouduttiin uusimaan, kun ääntenlaskijat eivät päätyneet sen osalta samaan tulokseen.

Sosiaalidemokraattien Tuula Rautiainen esitti neuvottelukunnan korvaamista kahdella eli hyvinvointi- ja elinvoimalautakunnilla.

Rautiainen perusteli esitystään muun muassa riittävällä tieto-taidon saannilla kunnan hallintoon. Toisena syynä hän mainitsi, että kunnanhallituksen esittämässä mallissa sen rooli korostuisi liikaa.

Sosiaalidemokraattien Marko Rautiainen esitti kunnanhallituksen kantaa vielä pidemmälle menevää muutosta hallintosääntöön. Hänen mielestään valtuusto pitäisi pienentää 17-jäseniseksi eli paikkalukua pudottaa neljällä.

Ensimmäisessä äänestyksessä Marko Rautiaisen esitys voitti, ja toisessa se hävisi äänin 11–10 kunnanhallituksen esitykselle.

Valtuuston päätöksen mukaisesti Valtimon hallinnosta vastaa ensi kesäkuun alusta lähtien kunnanvaltuusto ja -hallitus, jonka työtä tukee hyvinvoinnin ja osallisuuden neuvottelukunta.

Valtuutettujen äänestyskäyttäytymisessä oli ainakin jonkin verran epäjohdonmukaisuutta. Lautakuntamallia laajemman demokratian vuoksi kannattaneet äänestivät toisella kerralla valtuuston pienentämisen puolesta.