Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Maakunta

Hovioikeus: Poliisi teki laittoman kotietsinnän Lieksassa

  • Karjalainen

Poliisin viime keväänä Lieksassa tekemälle kotietsinnälle ei ollut Itä-Suomen hovioikeuden mukaan lain tarkoittamia edellytyksiä. Hovioikeus toteaa perjantaina julkistamassaan ratkaisussa myös, ettei rikosepäilylle ollut riittäviä perusteita.

Kotietsinnän taustalla oli epäily huumausainerikoksesta, mutta poliisi ei löytänyt huumeita eikä mitään takavarikoitavaa. Rikosepäily oli perustunut poliisin saamiin vihjeisiin.

Asukas vei asian Pohjois-Karjalan käräjäoikeuteen. Hän vaati käräjäoikeutta tutkimaan, oliko kotietsintä tehty pakkokeinolain edellyttämällä tavalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Elokuussa ratkaisunsa julkistanut käräjäoikeus oli sitä mieltä, että kotietsinnälle oli laillinen peruste. Käräjäoikeuden mukaan etsinnässä oli menetelty pakkokeinolain edellyttämällä tavalla.

Asukas ei tyytynyt käräjäoikeuden päätökseen ja vei asian hovioikeuteen. Hän vaati hovioikeutta vahvistamaan, ettei poliisilla ollut perusteita kotietsinnälle.

Hovioikeuden mukaan poliisi ei yksilöinyt, millaisiin konkreettisiin havaintoihin epäily huumausainerikoksesta ja kotietsinnän tekemiseen liittyvät ennakko-odotukset ovat perustuneet. Yksilöimätön vihjetieto sellaisenaan on rikosepäilyn kannalta kotietsinnän edellytyksiä arvioitaessa merkityksetön, hovioikeus toteaa.

Yksilöimättömät vihjetiedot ja aikaisempi toteen näyttämätön rikosepäily eivät hovioikeiden mukaan myöskään yhdessä riitä syyksi epäillä asukkaan syyllistyneen huumausainerikokseen, eikä niitä voida pitää riittävinä kotietsinnän perusteina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi