Perjantai, 13.12.2019 
Seija
Maakunta

Kulmala jätti toimenpidealoitteen: Suden metsästykseen ei enää erillisiä kaatolupia

  • Karjalainen

Kari Kulmala (ps.) on jättänyt eduskunnan kansliaan kaksi toimenpidealoitetta koskien sutta.

Kulmala ehdottaa, että suden metsästys sallittaisiin joulu-helmikuun aikana Suomen itärajan kunnissa Kiteen ja poronhoitoalueen välisellä alueella. Tarvittaessa metsästys sallittaisiin myös Sisä-Suomessa.

Kansanedustaja esittää, että suden metsästys olisi kiintiöimätöntä, eli metsästykseen ei tarvittaisi erillisiä kaatolupia. Ehdotuksessa metsästys tapahtuisi kokeiluna vuosi kerrallaan ja se olisi rajattu nimettyihin kuntiin. Perusteluina Kulmala esittää, että suden kannanhoidollinen metsästys ei riitä susimäärän vähentämiseen.

- Rajamaakunnista on muodostunut petoeläinpuskuri, jonka seurauksena esimerkiksi metsäpeurakanta on hävinnyt lähes kokonaan, hirvikanta on romahtanut eikä tasapaino luonnossa ole kohdallaan. Susien luontainen käyttäytyminen on muuttunut vuosi vuodelta rohkeammaksi. Susien pihavierailut ovat lisääntyneet ravinnon perässä. Kotieläinvahingot ovat lisääntyneet, susien tappamien ja vahingoittamien koirien määrä on vuodesta toiseen pysynyt korkeana.

Kulmala haluaa myös lisätä viranomaisyhteistyötä susikannan arviointiin.

Kansanedustaja Kulmalan toinen eduskunnalle jätetty toimenpidealoite koskee pihasusien poistamista. Kulmala ehdottaa, että pihasuden poistoon myönnetyn poikkeusluvan maksimiaika nostetaan nykyisestä 21 vuorokaudesta 30 vuorokauteen. Hän esittää myös, että nykyinen maksimimetsästäjämäärä 30 henkilöä poistetaan ja että suuriista-virka-avussa toimiva ampua saisi ampumastaan sudesta esimerkiksi taljan tai kallon.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa