Maanantai, 20.11.2017 
Jalmari, Jari
Maakunta

Apaja pitää nuoret arjessa kiinni

  • Ulla Korkatsu
Työvalmentajat Erja Tuononen ja Tuula Kivistö ja Nuortenpaja Apajalla yöskentelevä Säde Jauhiainen esittelevät myyntiin meneviä käsitöitä. Työvalmentajat Erja Tuononen ja Tuula Kivistö ja Nuortenpaja Apajalla yöskentelevä Säde Jauhiainen esittelevät myyntiin meneviä käsitöitä.

Nuortenpaja Apajan toiminta auttaa nuoria työttömiä arjessa Juuassa. Se tarjoaa 16–29-vuotiaille ilman opiskelu- ja työpaikkaa oleville nuorille työpajatoimintaa. Sinne voi hakeutua silloin kun haluaa tukea opiskeluun, elämänhallintaan ja ammatinvalintaan liittyviin asioihin.

– Jokaiselle nuorelle tehdään täällä yksilöllinen suunnitelma, jossa otetaan huomioon nuoren vahvuudet, työvalmentaja Erja Tuononen kertoo.

Yksi nuorista on 19-vuotias Säde Jauhiainen, joka aikaisemmin opiskeli Joensuussa puusepäksi. Opiskeluja olisi ollut vielä yli vuosi jäljellä, mutta Säde huomasi ettei se ole ollenkaan hänen alansa. Opiskelut jäivät kesken, ja nyt hänen on keksittävä uusi opiskelupaikka.

– On täällä paljon mukavampi olla kuin kotona tuijottamassa televisiota. Kotiin ei voi jäädä tyhjänpantiksi. Täällä voi tehdä käsitöitä ja laittaa ruokaa.  Käsitöistä minä tykkään eniten ja kaikenlaisesta tarkasta näpertelystä. Jospa minun tuleva työ liittyisi jotenkin sellaiseen. Vaihtoehtoja on monia; ompelijasta automaalariin, Säde Jauhiainen tuumii.

Erja Tuononen on ylpeä Säde Jauhiaisen positiivisesta suhtautumisesta koulutukseen ja työntekoon. Vuosien aikana Apajassa on ollut myös nuoria, jotka ovat väistämättä syrjäytyneet. Heitä ei kiinnosta opiskelu, työpaikka eikä edes työpajassa käynti.

Toinen Apajan työnvalmentajista Tuula Kivistö sanoo, että syrjäytymiseen vaikuttaa myös koulutuksen puute, päihteiden käyttö ja tukiverkon puuttuminen.

– Nuorille pitäisi saada kipinä koulunkäyntiin. Ilman ammattitutkintoa ei saa nykyisin töitä. Jotkut huonossakin asemassa olevat nuoret ovat saaneet uuden alun kun ovat älynneet lähteä kouluun.