Maanantai, 20.11.2017 
Jalmari, Jari
Maakunta

Severi-sika on lempeä jättiläinen - kanat hyppivät päällä

  • Ulla Korkatsu
  • Ulla Korkatsu
Severi on kasvanut komeaksi siaksi, toteaa Arja Oksman. Severi on kasvanut komeaksi siaksi, toteaa Arja Oksman.

Severi on suuresta koostaan huolimatta kiltti lemmikki.

Juuan Otravaarassa asustaa Severi-niminen sika. Se on Arja ja Mikko Oksmannin lemmikkisika, joka asuu omassa läävässään kanojen kanssa. Elopainoa Severillä on vaatimattomat 300 kiloa ja pituuttakin kaksimetriä.

- Severi on meidän vauva. Se on tosi kiltti, vaikka ihmiset sen nähdessään pelästyvät, että onpa iso sika ja ei kai se ole vaarallinen. Ulkonäkö pettää. Välillä pitää varoa ettei jää sen jalkoihin, kun se innostuu liikaa. Joskus ovet menevät rikki, kun se ryskää, Arja Oksman kertoo.

Näin sydäntalvella Severi nukkuu paljon karsinassaan ja kanat hyppivät sen päällä. Aamuisin Arja Oksman herättää sen huutamalla kovasti: ”Jokos se mamman Severirakaskultamussukka on hereillä.”

- Sitten se kömpii röhkien ylös, kun haistaa makaroni-, kasvis-, perunasoosin hajun kärsässään. Me olemme yrittäneet syöttää sille niin sanottua oikeaa sianruokaa, mutta Severi protestoi istumalla ruokakupin päälle. Aamuisin se saa myös muutaman nakin ja banaanin. Ne ovat sen suurta herkkua, Arja Oksmann toteaa.

Arja ja Mikko Oksmannilla on myös kilejä, kanoja, kaksi suomenhevosta, koiria ja kissoja. Kun on paljon eläimiä, niin niiden kanssa sattuu ja tapahtuu. Severi karkasi viime kesänä maantielle, ja siinä oli kova homma, että 300 kiloinen possu saatiin takaisin pihaan.

- Severi käveli pitkin Otravaaran tietä, ja ohiajavat ihmiset olivat kauhuissaan. Onneksi tulivat heti kertomaan, että Severi on maantiellä. Mikon kanssa vedimme ja työnsimme Severiä, ja lopulta se käveli kiltisti kotiin, Arja Oksman nauraa.

Severillä oli jouluna oma kuusi läävän nurkassa. Ja koska se syö samaa ruokaa kuin ihmiset, niin jouluruokiakin se sai mussuttaa.

- Minä olen kasvissyöjä ja Severi on perheenjäsen. Sen pylly ei tule ikinä koristamaan joulupöytää, Arja Oksman lupaa ja rapsuttaa Severiä.