Tiistai, 20.8.2019 
Sami, Samuli, Samu
Maakunta

Influenssa ja norovirus jylläävät - rokotuksen suojausteho luultua heikompi

  • Joonatan Hulkkonen
Influenssarokotteet loppuivat jo kertaalleen, mutta nyt niitä on saatu lisää. Influenssarokotteet loppuivat jo kertaalleen, mutta nyt niitä on saatu lisää.

Talven influenssaepidemian huippua ei ole vielä nähty. Pohjois-Karjalassa sairaalahoitoa on tarvinnut influenssan vuoksi tähän mennessä 30 henkilöä.

Yksi iäkäs henkilö on menehtynyt influenssaan. Tällä hetkellä sairastuneita on vuodepotilaina alle kymmenen.

– Viime vuoden epidemiaan verrattuna tilanne on sikäli ongelmallinen, että tämänvuotisen rokotuksen suojausteho on osoittautunut luultua heikommaksi, kertoo Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyksen ylilääkäri Susanna Wilen.

Rokotuksen voi ja se kannattaa silti Wilenin mukaan vielä ottaa. Rokotuksen suoja tulee kuitenkin vasta kahden viikon kuluttua sen ottamisesta.

Keskussairaalan vuodepaikkoja on purettu epidemian tieltä, ja eri osastoilta on avattu kymmenkunta vuodepaikkaa.

Lisäksi vuodepaikkoja on järjestelty terveyskeskuksiin. Terveyskeskuksien osalta ongelmana on, että Joensuussa ja Kiteellä jyllää joissakin keskuksissa tällä hetkellä myös norovirusepidemia.

Kiireettömässä tapauksessa kannattaa ensin soittaa päivystykseen, sillä terveyskeskuksesta voi nyt saada mukaansa influenssan tai noroviruksen.

– Terveysasemilla on tällä hetkellä kohtalaiset määrät tartuttavia potilaita, vaikka me yritämme heitä eri tiloihin laittaakin. Jos vaivan kanssa voi odottaa, toivomme, että ihmiset odottaisivat ensi viikkoon ja hakeutuisivat sitten ensisijaisesti omalle terveysasemalle hoitoon, Susanna Wilen sanoo.

Lue lisää perjantain Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa