Lauantai, 18.11.2017 
Tenho
Maakunta

Aikuisiän diabeetikoiden lääkemenot nousevat vuonna 2017 jopa sadoilla euroilla

  • Joonatan Hulkkonen
  • Kimmo Kirves
Raili Piiparinen hoitaa diabetestään lääkkeiden lisäksi liikunnalla. Raili Piiparinen hoitaa diabetestään lääkkeiden lisäksi liikunnalla.

Tyypin 2 diabetesta sairastava maksaa alkaneena vuonna lääkkeistään jopa satoja euroja enemmän kuin aiemmin.

Kyse on muiden kuin insuliinipohjaisten diabeteslääkkeiden siirtymisestä alempaan korvausluokkaan. Diabetesliiton mukaan muita kuin insuliinipohjaisia diabeteslääkkeitä käyttää Suomessa yli 300 000 ihmistä.

Yksi heistä on joensuulainen Raili Piiparinen, joka sairastui aikuisiän diabetekseen seitsemän vuotta sitten. Hänen kohdallaan diabeteksen puhkeaminen oli odotettavissa: sekä isän että äidin puolen suvusta löytyy diabetesta.

Piipariselle maksettavaa tulee kolmen kuukauden lääkkeistä vajaat kymmenen euroa enemmän kuin aiemmin.

- Minuun tämä ei niin vaikuta, mutta ei se päätös hyvä ole. Muiden lääkkeet voivat olla kalliimpia, Piiparinen toteaa.

Diabeteslääkkeiden siirtyminen alempaan korvausluokkaan on osa hallituksen säästötoimenpiteitä, joilla pyritään leikkaamaan 150 miljoonaa Kelan lääkekorvausmenoista.

Leikkauksista 134 miljoonaa euroa toteutetaan vuoden 2017 aikana. Diabeteslääkkeistä tuleva säästö on noin 20 miljoonaa kokonaissummasta.

Suomen diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakka epäilee, että aikuisiän diabetesta sairastavat vähentävät lääkkeiden käyttöä, ja sitä kautta insuliinin käyttöön siirrytään nopeammin.

Insuliini on muita lääkkeitä kalliimpi, mutta potilaalle se korvataan edelleen kokonaan.

- Jos näin käy, yhteiskunnan kokonaiskulut kasvavat. Iso kuva on se, että ajatellut lääkekorvaussäästöt saattavat kääntyä vielä itseään vastaan.