Lauantai, 25.11.2017 
Kaija, Kaisa, Katri
Maakunta

26-vuotiaan maanviljelijän robottipihatto rakentui paljon odotettua halvemmalla

  • Esa Kurki
Lypsyrobotin osuus on Juho-Pekka Ikosen pihattonavetassa runsas viidesosa investointikustannuksista. Lypsyrobotin osuus on Juho-Pekka Ikosen pihattonavetassa runsas viidesosa investointikustannuksista.

Suurenkin navetan hintalappu jää varsin kohtuulliseksi, kun viljelijä kykenee tekemään itse rakennustöitä ja kun investoinnin suunnittelu ja toteutus natsaavat kohdalleen.

Kiteeläisen Juho-Pekka Ikosen robottipihattonavetta on esimerkkitapaus, miten kustannukset jäävät selvästi alkuperäisen arvion alle – Ikosen tapauksessa lopulliset investointikustannukset olivat vähän yli 600 000 euron.

Hankintapäällikkö Jouni Tahvanainen Arla Oy:stä toteaa, että Ikosen pihatto oli viime vuonna ainoa maakunnassa valmistunut navetta, joka alitti kustannusarvionsa.

Ikosen omistama Vuorelan tila kuuluu nyt Arlan leiriin ja sitä ennen Arla Ingmanin sopimustuottajiin.

26-vuotias Ikonen toteaa, että kustannuksia pystyi puristamaan alaspäin – sen lisäksi että rakensi paljon itse ja talkoilla – tarkan etukäteissuunnittelun avulla. Ikosella on itsellään maatalousalan koulutuksen ohella sähköpuolen koulutusta.

Kustannuksia laski sekin, että sora-aineksia oli ottaa omalta maalta. Maansiirtotyöt sujuivat pitkälti omalla kaivuri- ja traktorikalustolla.

– Kenraaliharjoituksena navetalle oli aikaisemmin autotallin teko. Rakentamisessa perusasiat pysyvät suhteellisen samoina oli kyseessä pieni tai isompi kohde. Yksityiskohtia ja mahdollisia ongelmia on paljon helpompi hahmottaa, kun on rakentanut jotain jo aiemmin.

Juho-Pekka Ikonen toimii tilallaan yrittäjänä yksin, kun avopuoliso Riina Muukkonen käy töissä apteekissa.

– Todennäköisesti tulen palkkaamaan ulkopuolisen työntekijän. Sähköpostiin tuli jo työhakemus joltain ukrainalaiselta pariskunnalta, mistä lienevät saaneetkin yhteystietoni, Ikonen naurahtaa.

Joulukuun alussa avointen ovien päivää navetallaan viettänyt isäntäpari arvioi tulevat talvipäivät työteliäiksi, kun lehmät pitää totuttaa niille täysin uuteen robottilypsyyn sekä ruokinta-automaattiin ja vesipisteisiin.

– Tappeluahan se aluksi on lehmien kanssa, kun ne pelkäävät niin uusia laitteita. Tavoite tietysti on, että kaikki oppivat käymään robotilla omatoimisesti ilman avustamista, Ikonen ennakoi joulukuussa.