Lauantai, 25.11.2017 
Kaija, Kaisa, Katri
Maakunta

Oikotie kestää nyt raskaan liikenteen Ilomantsissa

  • Armas Härkönen

Ilomantsilainen Heikki Lyhykäinen nojaa vankkaan sillankaiteeseen ja katselee vajaan 10 metrin levyisen joen mustien vesien puristautumista siltarummun aukkoon. Ohuen jääriitteen päälle on muodostunut jähmettyneestä vaahdosta kaunis taideteos.

– Suojoen sillan korjaus on kerrassaan mahtava juttu. Nyt tästä pääsee kivuttomasti läpi Möhkö–Leminaho-tieltä Hattuvaaran tielle ja päinvastoin, hän kehuu.

Lyhykäinen toteaa sillasta olevan paljon hyötyä metsäyhtiön puunhankinnalle, mutta myös rajavartiostolle, marjastajille, sienestäjille, kalastajille, metsästäjille, maanomistajille, mökkiläisille – yleensäkin rajaseudun asukkaille. Luontomatkailupalveluja tuottavan Erämantsi Oy:n yrittäjä tietää, että Möhkön ja Hattuvaaran suunnan yhdistävä oikotie on lottopotti myös matkailua ajatellen.

– Reitti on myös eksoottinen, koska tie kulkee osittain rajavyöhykkeen pinnassa, Lyhykäinen huomauttaa.

Ilajanjärveen laskevan Suojoen huonokuntoinen silta on rajoittanut Leminahontieltä Koivuvaaraan johtavan Seitenkirveentien raskasta liikennettä jo vuosia. Sillan korjauksessa on asialla ollut maita alueella omistava Tornator Oy, ja hankkeeseen ovat osallistuneet myös Ilomantsin kunta ja Pohjois-Karjalan rajavartiosto. 

– Vanha silta olisi jouduttu laittamaan käyttökieltoon turvallisuussyistä. Nyt se kantaa niin puutavararekat kuin linja-autotkin, toteaa Tornator Oy:n metsätalouden liiketoimintajohtaja ja varatoimitusjohtaja Ari Karhapää.

Hän kertoo korjauspäätöksen perustuneen kokonaisharkintaan.

– Tie lyhentää kyllä osaltaan puutavaran kaukokuljetusmatkoja. Mutta tiellä on myös merkittävää muuta käyttöä.

Karhapään mukaan sillan rakentaminen ei yksinään olisi täyttänyt investointikriteeriä.

– Mutta halusimme mahdollistaa sidosryhmien toimintamahdollisuuksia, ja tuoda oma panoksemme hyvin toimineeseen yhteistyöhön rajavartiolaitoksen ja kunnan kanssa. Heidän osallistuminen hankkeeseen mahdollisti toteuttamisen tässä aikataulussa.

Remontissa vanha silta purettiin ja uomaan asennettiin halkaisijaltaan kolmimetrinen rumpu.  Myös puiset kaiteet rakennettiin. Samassa yhteydessä tietä jouduttiin korottamaan.

– Kustannukset olivat hieman yli 50 000 euroa. Sillan uusiminen olisi maksanut yli 100 000 euroa, joten rumpuvaihtoehto oli merkittävästi edullisempi.