play

Valtimon talous vaatii toimia uudelta valtuustolta

Karjalainen

Itsenäisen kunnan talouden kestokyky ja palvelujen järjestäminen selvästi vähemmillä tuloilla ovat Valtimon tulevan valtuuston suurin työsarka.
Kunnan velattomuus ei ole enää vastaus, sillä ongelmat tulevat nyt vastaan käyttötalouden kautta.
Kunnanjohtaja Pentti Kemppinen muistuttaa, että isojen investointien, kuten Valtimotalon ja uuden palvelutalon rakentaminen tiukentavat taloutta.
Palveluista selvityksen alla tulee olemaan oman lukion lakkauttaminen kolmen vuoden päästä opiskelijoiden vähenemisen takia.
Muuten palveluita on jopa parannettu, kuten tällä valtuustokaudella nopealla aikataululla eteenpäin viety valokuituverkon rakentaminen.
Luotto palvelujen itsenäisenä järjestämiseen on kunnassa yhä kova.
Vasemmiston Veijo Karppisen mukaan taloudessa joudutaan varmasti nipistämään, mutta säästökohdat onkin puntaroitava entistä tarkempaan.

Uuden valtuuston käsiä tulee suurissa linjoissa sitomaan jo lähes valmiiksi luonnosteltu kuntastrategia. Edellisen valtuustokauden lopussa käyttöön otettu linjapaperikäytäntö tuo strategian uudenkin valtuuston pöydälle hyväksyttäväksi, mutta tuore valtuusto tuskin paperia lähtee uusiksi kirjoittamaan.
Perussuomalaisten Valtimon puheenjohtaja Reijo Hiltunen virittäisi pian vastaantulevaan kuntajohtajavaihdokseen liittyen keskustelua pormestarimallin tuomisesta Valtimolle.
Kristillisdemokraattien Marketta Kuokkasen toiveena tulevasta johtajasta on se, että rahapuolen taito olisi hallussa. Kuokkanen kannattaa kunnan aikeita kysellä uutta johtajaa ostopalveluna myös maakuntarajan takaa. Esimerkiksi Rautavaaralla pienen kunnan asema on Kuokkasen mukaan taatusti tiedossa.

Säästötalkoisiin joudutaan etsimään kokonaisuudessaan uutta viisasten kiveä, sillä esimerkiksi henkilöstömitoitus kunnassa supistui 1990-luvun säästötalkoissa pieneksi.
Tuore valtuustoseminaari ei talouskysymykseen halunnut voimakkaasti tarttua, vaan ratkaisuksi tarjotaan jopa lyhytnäköiseltä kuulostavaa kunnan omaisuuden myymistä talouden paikkaamiseksi. Vastaavasti investointilistaa kasvatettiin lähivuosille.
Valtuustotyön ajanpuutteen takia jättävä kunnanhallituksen puheenjohtaja Erkki Valjus (kesk.) puolustaa valittua myyntilinjaa perustelluksi investointien mahdollistamisen takia.
Pienessä kunnassa pelkillä vero- ja maksukorotuksilla ei nopeasti suuria summia saada kasaan, mutta kuntastrategian mukaisesti merkittäviä korotuksia ei olla toteuttamassakaan.
Reijo Hiltusen mukaan tuloja pitäisikin hakea elinkeinopolitiikkaan satsaamalla.
Valtuutetuista Marko Rautiainen (sd.) pitää taas käytännössä varmana, että palveluja on pakko leikata tulevalla valtuustokaudella, jos useiden prosenttiyksiköiden suuruisiin veronkorotuksiin ei turvauduta. Kunnan talousennustetta hän kuvaa tällä haavaa sanalla karmea.

Kuntaliitoksesta Nurmeksen kanssa ei seminaarilinjausten mukaan enää keskustelua saada aikaan. Vähintään epätodennäköiseltä näyttää kunnan toive Juuan, Nurmeksen ja Lieksan istumisesta vapaaehtoisesti liitosneuvottelupöytään.
Valtimon tuleva valtuustokausi näyttääkin jäävän valtion kuntauudistuksen toimien odotteluksi.
Vaalimatematiikan takia keskustan listalle siirtynyt vasemmiston Pentti Pääkkönen epäilee, että tarvetta neuvottelupöytään istumiselle olisi huomattavasti nopeammin.
- Jos sosiaali- ja terveyspalvelut pitää yhdistää kuntien kesken, niin eihän kunnanvaltuustolle jää päätettäväksi kuin omat kokouspalkkiot.
Nykyisen valtuuston jäsenet ovat kiitelleet yhteishenkeä, jota edes kuntaliitoksesta käyty kiivaampi keskustelu ei vienyt.
Ehdokkaita valtuustoon ei silti liiaksi ollut yhdelläkään puolueella.