Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kotimaa

Kansanedustajat torjuvat sote-aikalisän: "Tätä on jo höylätty tarpeeksi. Valinnanvapaus kaipaa muutoksia."

  • Ari Helminen, Sari Vanninen, Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen
  • Jussi Nukari
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää sote-uudistuksen alkuperäisestä aikataulusta kiinni, mutta valinnanvapausmalliin on luvassa muutoksia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää sote-uudistuksen alkuperäisestä aikataulusta kiinni, mutta valinnanvapausmalliin on luvassa muutoksia.

Sairaanhoitopiirien johtajat tyrmäävät soten valinnanvapauden.

Hallituksen sote-uudistus on etenemässä alkuperäisen aikataulun mukaisesti, vaikka lakiluonnosta on kritisoitu. Lausuntokierroksella olevaan valinnanvapausmalliin on kuitenkin tulossa muutoksia.

- Tähän mennessä kuullun perusteella siihen varmasti muutoksia tulee, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo.

Sipilän mukaan aikataulu pitää ja kaiken pitäisi olla valmista kesäkuun lopussa. Tarvittaessa mennään heinäkuulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Pystymme tekemään töitä jo lausuntokierroksen aikana sitä mukaa kun palautetta saadaan. Kyllä aikataulusta pyritään pitämään kiinni, Sipilä vakuuttaa.

"Nyt syytetään nopeudesta"

Hallituspuolueiden kansanedustajat haluavat pitää aikataulusta kiinni muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kimmo Kivelä (ps.) sanoo, että uudistus pitää saada nyt maaliin. Kari Tolvanen (kok.) huomauttaa, että aikalisiä on jo otettu tarpeeksi.

- Tätä on tarpeeksi höylätty. Aina on syytetty hitaudesta, nyt nopeudesta, kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) kommentoi.

Kokoomuskin valmis muutoksiin

Tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että yleinen epävarmuus sote-palveluista on jatkunut vuosia. Siksi uudistusta ei pidä ehdoin tahdoin enää lykätä. Hän pitää valinnanvapautta kritisoineiden professoreiden näkemyksiä arvokkaina, samoin kuin lausuntokierroksen palautetta.

- Uskon, että lakiesitykseen tulee sen perusteella muutoksia. Erityisen hyvänä pidän, että myös kokoomuksen suunnalla on kuulunut haluja miettiä valinnanvapauden sisältöä uudella tavalla.

Kokoomuksen Sari Sarkomaan mukaan on välttämätöntä, että valinnanvapauslakiluonnosta vielä muokataan. Hän alleviivaa lausuntojen tarkkaa läpikäymistä ja sote-kentän kuulemisen merkityksellisyyttä.

- Hallitus lähetti valinnanvapauslain keskeneräisenä lausuntokierrokselle ja tiedotti, että pykäliä täsmennetään vielä lausuntokierroksen aikana ja sen jälkeen. Myös vaikutusarvioinnit valmistuvat lausuntokierroksen jälkeen lopulliseen muotoonsa, Sarkomaa sanoo.

Paketti on yksi kokonaisuus

Kokoomus pitää tiukasti kiinni siitä, että koko lakipaketista päätetään yhtenä kokonaisuutena ja laaja valinnanvapaus toteutuu. Muuten homma kaatuu. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen sanoo, että ilman valinnanvapautta ei tule sotea ja maakuntauudistusta,.

- Kyllä tämä tästä eteenpäin menee. Samat viisi professoria ovat lausuneet viisi vuotta putkeen kriittisiä huomioitaan.

"Nyt lusikka käteen"

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinenkin (kesk.) vakuuttaa, ettei sote-uudistuksen aikataulun reivaamiseen ole tarvetta.

- Nyt vaan lusikka kauniiseen käteen myös kokoomukselle, jolle oli hyvin tärkeä asia saada sote-uudistuksen kylkeen valinnanvapaus, ja miettimään muutenkin kuin julkisuuden suuntaan, että valinnanvapaudesta saadaan mahdolliset hyödyt ja professorien esittämät uhkakuvat pystytään blokkaamaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaan kuuluvan Sari Raassinan (kok.) mukaan sote-kritiikissä hämmentää se, että asioita halutaan sekoittaa. Valinnanvapauden kärki on perustason palveluissa eikä suinkaan erikoissairaanhoidossa, johon professorien kommenteissakin viitataan.

Paljon kritiikkiä

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvä valinnanvapaus on muutaman päivän sisällä saanut huomattavan paljon arvovaltaista kritiikkiä.

Viime perjantaina viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin johtajat arvostelivat valinnanvapauslain aikataulua ”käytännössä mahdottomaksi”. Lisäksi johtajien mielestä valinnanvapaus suosii alkuvaiheessa yksityisiä palveluntuottajia, koska kunnat ja kuntayhtymät eivät voi rekisteröityä palvelutuottajiksi ennen lain voimaantuloa 1.1.2019, jolloin palvelujen tuotantovelvoite siirtyy maakunnille.

- Olemme yksimielisesti huolissamme kansalaisille tarjottavien terveyspalvelujen saatavuudesta ja turvallisuudesta, mikäli valinnanvapauslainsäädäntö pakotetaan voimaan hallituksen ehdottaman aikataulun mukaisesti, HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén totesi.

Maanantaina Ylen haastattelemat, sote-uudistusta vuosia tiiviisti seuranneet professorit Heikki Hiilamo, Jussi Huttunen, Martti Kekomäki, Anneli Pohjola ja Anneli Anttonen antoivat valinnanvapausuudistuksen nykytilalle täystyrmäyksen.

Esimerkiksi entinen kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Jussi Huttunen arvioi että ”suurin uhka on järjestelmän ajautuminen kaaokseen keväällä 2019”. Hän ehdottaa vähintään kahden vuoden lisäaikaa uudistukselle.

Professorien mukaan valinnanvapauslakiluonnokseen jo nyt sisältyvien vaikutusarviointien perusteella uudistusta ei tule viedä esitetyssä muodossa eteenpäin.

Helsingin Sanomat puolestaan uutisoi, että Helsingin ja Espoon kaupunkien sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin virkamiehet kritisoivat lakimuutoksen aikataulua ja epämääräisyyttä ja epäilevät säästöjen toteutumista.

Kiistanalainen lakiluonnos valinnanvapaudesta on lausuntokierroksella 28. maaliskuuta saakka. Sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kirjoitti Muutoksessa-blogissaan 31. tammikuuta, että ”valinnanvapauslaki ei ole vielä valmis, vaikka lausunnolle lähteekin kokonainen lain luonnos".

Pöysti totesi, että juuri tässä vaiheessa valmistelua tarvitaan laajaa keskustelua ja monipuolisia, perusteltuja näkemyksiä - ja nyt niitä suorastaan tulvii.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi