play

Monopolista ei saa siirtyä toiseen

Karjalainen

Monopolista eisaa siirtyä toiseenYrittäjät haluavat olla vahvana kumppanina kehittämässä kuntien kanssa paikallista elinkeinoelämää ja ylläpitämässä työllisyyttä.

Siksi yrittäjien keskusjärjestöllä on menossa sen historian kaikkien aikojen suurin kuntavaalikampanja. Kuntauudistukseen yrittäjäjärjestö suhtautuu neutraalisti.

- Meillä ei ole mitään mallia optimaalisesta kuntakoosta. Olemme ilmaisseet asian niin, että pienikin kunta voi olla tehokas, sanoo Suomen yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simonlinna.

Järjestön sisällä on voimassa ohje, jonka mukaan paikalliset yrittäjäyhdistykset pidetään toiminnassa kuntaliitosten jälkeen.

- Pienissä kunnissa palvelutuotanto on pk-yritysten varassa. Siksi meistä on tärkeätä, että yrittäjien keskinäinen yhteys säilyy tiiviinä myös kuntaliitosten yhteydessä.

- Muussa tapauksessa on vaarana, että paikallinen yritystoiminta hiipuu, ja sen myötä nopeutuu myös julkisten palveluiden karsinta, Simonlinna perustelee.

Yrittäjien ja kuntien välillä ei hänen mukaansa ole vastakkainasettelua.

- Päinvastoin, mietimme yhdessä investointeja ja uusien työpaikkojen mahdollisuuksi.

Tämä perinne ei saisi yrittäjien mielestä katketa, jos ja kun kuntaliitoksia tapahtuu. Simonlinnan mukaan myös hankintaosaaminen liittyy tähän näkymään.

- Me haluamme säilyttää ja kehittää palveluissa monitoimimallia. Ei saa tapahtua niin, että kunnissa siirrytään julkisesta monopolista yksityiseen monopoliin, niin kuin sote-palveluiden kehitys enteilee.

- Kunnat ja paikalliset yritykset voivat yhdessä kehittää tuotteistettuja palveluita jopa vientituotteiksi, hän uskoo.
Ostopalveluiden ohjautuminen ylikansallisille toimijoille on yrittäjien mukaan samalla korvapuusti paikalliselle yrittämiselle.

Sen takia yrittäjät eivät pidä hyvänä kehityksenä sitä, että kuntaliitosten jälkeen entisen kunnan omalta alueelta tekemät hankinnat yhdistetään uuden suurkunnan hankintoihin, jotka todennäköisesti tuottaa suuri valtakunnallinen toimija.

Tästäkin syystä yrittäjäjärjestö kampanjoi sen puolesta, että kunnissa tehtäisiin päätösten yhteydessä myös niiden yritysvaikutusten arviointi. Tämä koskee myös kuntaliitoksia.

Kunnanvaltuustoissa istuu nyt vajaa tuhat yrittäjätaustaista valtuutettua.

- Lokakuun vaaleissa pyrimme säilyttämään tason. Se olisi jo voitto, sillä valtuutettujen kokonaismäärä laskee noin 700 paikan verran, Simonlinna laskee.

Yrittäjien mielestä yrittäjänäkemystä ja liiketoimintaosaamista tarvitaan kunnissa erityisesti elinkeino- ja palvelustrategioiden laadinnassa sekä hankintaosaamisessa.

- Yrittäjän arkeen kuuluu joka päivä sen miettiminen, minkä voi tehdä paremmin ja tehokkaammin.

- Tätä samaa pohdintaa haluamme tuoda myös kunnallisen päätöksenteon kulttuuriin, sanoo Pohjois-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Matti Vuojärvi.

Palveluita voidaan Vuojärven mukaan tuottaa myös uusilla tekniikoilla.

- Koko ajan on mietittävä sitä, miten pystymme kattamaan palvelutuotannon kulut.

- Minusta kunnat ja yrittäjät voivat etsiä yhdessä entistä aktiivisemmin uusia ratkaisuja.

- Myös kunnallisissa palveluissa pitää hyväksyä se, että eri alueilla voi saada eritasoista palvelua. Eiväthän kaupankaan palvelut ole joka paikkakunnalla samantasoisia, Vuojärvi muistuttaa.

Kuntaliitostilanteisiin, mutta yleisemminkin kuntien ja yritysten väliseen yhteistyöhön Vuojärvi esittää pohdittavaksi myös ilmapiirikysymyksen.

- Meidän pitää pohtia sitä, miten pystymme yhdessä vahvistamaan paikkakunnan me-henkeä.

Pohjois-Karjalan yrittäjien varapuheenjohtaja Jouni Porokka heittää kuntienkin haasteeksi pk-yritysten sukupolvenvaihdosten vauhdittamisen.

- Maakunnan noin kuudesta tuhannesta yrittäjästä viidennes jää eläkkeelle jo lähivuosina.

- Jatkajan löytäminen on yhä vaikeampaa, jos kunnat omilla valinnoillaan heikentävät yrittämisen edellytyksiä esimerkiksi entisissä kuntakeskuksissa, Porokka varoittaa.

Yrittäjäksi ilmoittautuvia kuntavaaliehdokkaita on Pohjois-Karjalassa kaikkiaan 190.

- Viime kuntavaaleissa yrittäjäehdokkaat saivat runsaat 17 ja eduskuntavaaleissa runsaat 18 prosenttia kaikista äänistä, Matti Vuojärvi sanoo.