Lauantai, 18.11.2017 
Tenho
Maakunta

Yle: Lieksalainen pizzayrittäjä käännytettiin Turkkiin - työllistää kymmenkunta ihmistä

  • Karjalainen
  • Mikko Makkonen

Lieksassa pitseriaa pitänyt turkkilainen yrittäjä Cemal Ediz, 22, on palautettu lähtömaahansa. Pizzamaster-ketjuun kuulunut ravintola työllistää kymmenkunta ihmistä, joista osa on kantasuomalaisia ja osa ulkomaalaistaustaisia. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Yle Joensuu.

Ylen mukaan kurdimies saapui Suomeen keväällä 2015 laillisesti Schengen-viisumilla. Tämän jälkeen hän haki oleskelulupaa liikkeenharjoittamisen perusteella.

- Ely-keskus antoi myönteisen päätöksen oleskeluluvan myöntämiselle, mutta maahanmuuttovirasto hylkäsikin hakemuksen, sanoo Edizin asianajaja Ville Punto Ylen haastattelussa.

Maahanmuuttoviraston päätöksen mukaan tapauksessa on kierretty maahantulosäännöksiä. Elinkeinon harjoittamista pidetään keinotekoisena järjestelynä, jolla pyritään saamaan oleskelulupaperuste.

Asianajajan mukaan Ediz ei ole tehnyt tapauksessa mitään lainvastaista, ja hän pitää maahanmuuttoviraston perustelua outona ja mielivaltaisena. Asiaa käsitellään parhaillaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Myös Pizzamaster-ketjun brändijohtaja Ali Giray hämmästelee käännytystä.

- Juuri nyt olisi hyvälle kotouttamiselle erityisen suuri tarve. Cemal Ediz olisi antanut hyvän esimerkin muillekin maahanmuuttajille yrittäjyydestä, Giray toteaa Ylelle.

Linkki Ylen uutiseen: http://yle.fi/uutiset/3-9519844