Sunnuntai, 29.3.2020 
Joni, Joonas, Jouni
Maakunta

Uusi Kitee pyrkii ylös alakulosta

  • Karjalainen

Vuodenvaihteessa syntyvän uuden Kiteen kaupungin päättäjillä on edessään paljon tehtäviä.

Talous on tiukalla, ja kuohuntavaiheessa oleva sosiaali- ja terveydenhuolto vaatii ratkaisuja. Myös elinkeinoelämässä odotetaan uutta nousua kuin hepo kesää.

Seudun ilmapiiriä on kohennettava, muuttuipa kuntarakenne tai ei.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

Sekä Kiteellä että Kesälahdella toimivan Kesmac oy:n johtaja Eero Tiainen pitää työpaikkojen määrän nopeaa lisäämistä lähivuosien tärkeimpänä tehtävänä, sillä kaikki muu riippuu siitä.

-  Poliitikot pystyvät vaikuttamaan yritysten saamiseen paikkakunnalle. Esimerkiksi veroprosentti on kerrassaan karannut, joten se tulisi laskea 20:n pintaan. Kiteen palvelutaso on riittävän hyvä siihen, että yritykset saavat koulutettua henkilökuntaa.

Elinkeinoelämän kehittämisessä kaupunki voi Tiaisen mielestä ottaa terveitä mutta ei uhkarohkeita riskejä. Tämä on mahdollista, jos kaupungin elimissä on tietämystä ja asiantuntemusta, jota pelkkä puoluemandaatti ei anna.

-  Tarvitaan Kitee-puolue, jossa politiikka on taka-alalla ja hyvinvointia kehitetään yli puoluerajojen, Tiainen sanoo.

Tiainen kannattaa Keski-Karjalan kuntien liittymistä yhteen mitä pikimmin.

 

Ketin seutumarkkinoija Suvi Spoofin mielestä kuntalaisten vapaamuotoista kuulemista pitäisi tulevalla kaudella lisätä. Kaupungin talous tulisi saada oikeille urille kuitenkin niin, ettei säästäminen vie ojasta allikkoon. Samoin olisi aika päästä alakulon ilmapiiristä pois.

-  Kiteen vahvuuksia on kuntakokoon nähden monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Nyt on vain pidettävä huoli siitä, että ne säilyvät säästöpaineista huolimatta, Spoof toteaa.

Kehittämistä hän näkee tietotekniikan hyödyntämisessä: esimerkiksi koulun kieltenopetusta voidaan laajentaa verkon kautta. Muutenkin nopea verkkoyhteys olisi hänestä hyvä valtti niin yrityksistä kuin asukkaistakin kilpailtaessa; Rääkkylässä tähän asiaan on tartuttu esimerkillisesti.

Spoof harmittelee Keski-Karjalan kuntien yhteistyön huonoa jamaa. Yhteistyöhalukin tuntuu olevan kateissa.

-  Nyt tarvittaisiin vahvaa yhteishenkistä seutua vastapainoksi maakunnalliselle ja valtakunnalliselle keskittämiselle, ettei seutu näivety. Pienikin seutukunta pärjää, jos se on vahva ja yksituumainen.

Paras-laki on Spoofin mielestä pilannut tämän ja monen muunkin seutukunnan aiemmin hyvin toimineen yhteistyön. Hänen omassa työssään Ketin ja kuntien yhteistyö toimii erinomaisesti, ja markkinointitoimia on tehty hyvässä hengessä.

On sanottu, että Kiteellä on imago-ongelma.

-  Seudun imago on todennäköisesti sisältä katsottuna huonompi kuin maakunnan ulkopuolelta nähtynä. Kunta- ja seutuimagoa huonontavat jatkuva kiistely ja tietysti Kiteen heikko talous. Imagoa parannetaan asioiden hyvällä hoidolla, ei markkinoinnilla voida luoda imagoa, joka ei perustu tosiasioihin.

Suvi Spoofin tietojen mukaan Etelä-Suomessa Kitee ja Keski-Karjala näyttäytyvät ihmisläheisenä seutuna.

-  Kesälahti tuo Kiteelle imagolisän, koska se tunnetaan aurinkoisena lomaparatiisina upeine hiekkarantoineen ja kirkkaine vesistöineen. Toivottavasti tämä osataan hyödyntää.

 

Johtava lääkäri Arto Mönttinen toivoo uudelta valtuustolta kykyä katsoa ennakkoluulottomasti tulevaisuuteen juuttumatta vanhoihin rakenteisin. Vaikka Helli on hajoamassa, niin seudun kuntien kannattaisi edelleen olla yhteistyössä keskenään.

-  Terveydenhuoltojärjestelmien tulevaisuus voi olla muutaman kunnan käsittävien seutukuntien yhteistyö tai koko maakunnan käsittävä terveydenhuolto-kuntayhtymä, joka sisältäisi sekä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon. Isommassa yksikössä on myös mahdollista neuvotella edullisempia sopimuksia työvoimaa vuokraavien yhtiöiden kanssa.

Mönttisen mielestä myös yhden kunnan yksikkö voi olla hyvin toimiva ja edullinen, jos siinä toimii vakiintunut henkilökunta sekä lääkäreinä että hoitohenkilöstönä.

-  Pienen yksikön riskinä on se, että jo muutaman avainhenkilön lähtö työpaikasta voi aiheuttaa kriisiytymisen.

Hellin alueella lääkäritilannetta Mönttinen pitää kohtalaisen hyvänä: virkalääkäreitä on 5,2 ja ostolääkäreitä 3,3. Terveyskeskuspäivystyksen hoitaa Attendo oy.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa