Sunnuntai, 19.11.2017 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Sateenkaariviikko käynnistyy huomenna - "Venäläisiä eniten Joensuussa lauantaina"

  • Karjalainen
  • Lari Lievonen
Kuva viime vuoden kulkueesta Kuva viime vuoden kulkueesta
Pohjois-Karjalan Seta Hobiles ry:n koordinoima sateenkaariviikko käynnistyy huomenna tiistaina.

Monet joensuulaiset ja maakunnalliset toimijat ovat ilmoittautuneet mukaan tukemaan Pride-viikon tavoitetta, joka on yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja syrjimätön Pohjois-Karjala, järjestö tiedottaa.

Mukana ovat muun muassa Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY, Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKA, Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys, Setlementti, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys JoMoni.

Järjestöilmoittautuminen päättyy virallisesti tiistaina illalla.

- Hyvältä näyttää jo nyt. Olen hieman häkeltynytkin, kuinka kovaan myönteiseen huomio- ja tukikierteeseen pride-viikko on joutunut, sanoo järjestöyhteyshenkilö Anni Rannikko tiedotteessa.

Pride tekee yhteistyötä venäläisten LHBT-järjestöjen kanssa.

Tiedotteen mukaan venäläiset järjestöt kantavat kortensa viikon ohjelmaan torstain elokuvaillassa, perjantain transkeskustelussa ja lauantain Tšetšenian ihmisoikeustilannetta valottavassa infotilaisuudessa.

- Rajan takaa vaeltavien määrä on tässä vaiheessa meille järjestäjillekin arvoitus. Venäläisiä lienee eniten kaupungissa lauantaina kulkueessa ja puistojuhlassa, kertoo Hobilesin puheenjohtaja Jussi Hermaja.

Pohjois-Karjala Priden järjestäjät nostavat yksilön itsemäärittelyn omaan sukupuoleensa tämän vuoden kärjeksi.

- Tällä hetkellä laki edellyttää sukupuolensa korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä, psykiatrista diagnoosia, stereotyyppistä sukupuoliroolia sekä 18 vuoden ikää. Kansainväliset ihmisoikeuselimet ovat toistuvasti kehottaneet Suomea poistamaan ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot juridisen sukupuolen vahvistamiselle, sanoo Pohjois-Karjalan Seta Hobiles ry:n varapuheenjohtaja Roope Tiihonen.

Pohjois-Karjala Pride -tapahtumaviikkoa vietetään 16.-21. toukokuuta.