Sunnuntai, 19.11.2017 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Lieksassa on toisin: Yläkoululaiset ovat Helsingissä ja Tallinnassa

  • Karjalainen
  • Marjut Kokko
Aihekuva Aihekuva
Lieksan yläkoulunsa päättävistä 9.-luokkalaisista suurin osa on parhaillaan luokkaretkellä.

Yleistä trendiä vastaan lieksalaiset oppilaat tekevät luokkaretkensä maakunnan ulkopuolelle, jopa ulkomaille, Lieksan kaupunki tiedottaa.

Lieksan mukaan valtakunnallisesti on ollut esillä, että luokkaretket suuntautuvat nykyisin valtaosin lähialueelle, eikä esimerkiksi pääkaupunkiseudulle tai ulkomaille matkusteta niin usein kuin aiemmin.

Lieksassa on siis toisin.

- Koulustamme kolme luokkaa on tällä hetkellä luokkaretkillä, eli entiseen tapaan luokkaretket painottuvat koulunkäynnin viimeisiin viikkoihin, kertoo Lieksan yläkoulun rehtori Reetta-Leena Hiltunen.

Yksi luokka on luokkaretkellä Helsingissä, yksi Tallinnassa ja yksi Tahkolla.

- Levin alueeseen tutustumassa ollut luokka on jo palannut matkalta, ja kuun vaihteessa lähtee vielä viimeinen ryhmä Tallinaan, rehtori Hiltunen toteaa.

Luokkaretket ovat selkeästi muuttaneet muotoansa viimeisten vuosien aikana, Hiltunen taustoittaa.

- Tämän kevään retkillä ohjelmassa on muun muassa baletissa käymistä, poronhoitoon tutustumista, yritys- ja museokäyntejä sekä golf-opetusta.

Ohjelmiin jätetään myös vapaa-aikaa, jolloin oppilaat pääsevät tutustumaan itsenäisesti eri paikkoihin ja viettämään aikaa keskenään.

Lieksan yläkoulun luokkaretkien suunnittelu ja rahan kerääminen aloitetaan yleensä 8. luokalla.

Hiltunen kertoo, että luokat ovat keränneet rahaa yhdessä sovituin keinoin, muun muassa myymällä erilaisia tuotteita ja järjestämällä myyjäisiä.

Lähtökohtana on oltava, että kaikkien halukkaiden pitää päästä matkaan mukaan, ja tämän vuoksi matkojen suunnittelu on aloitettava hyvissä ajoin, tiedotteessa kerrotaan.