Sunnuntai, 19.11.2017 
Elisabet, Liisa
Maakunta

Siun sote kilpailutti sijaishuollon - kaikki huostaanotetut lapset saavat jäädä entisiin paikkoihin

  • Karjalainen
  • Kimmo Kirves
Arkistokuva. Arkistokuva.
Siun sote kilpailutti lastensuojelun sijaishuollon ostopalvelut, ja uudet sopimukset tulevat voimaan touko-kesäkuun aikana.

Sijaishuoltopalvelut tarkoittavat esimerkiksi huostaanotetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella, perhekodeissa tai laitoshoidossa.

Siun soten tiedotteen mukaan kenenkään lapsen nykyinen sijoituspaikka ei vaihdu, vaan sopimus koskee vain uusia sijoituksia. Sopimus ei myöskään koske tässä vaiheessa Rääkkylän ja Tohmajärven asukkaita.

Uudessa sopimuksessa on mukana 36 eri palveluntarjoajaa. Huostaanotetun lapsen sijoituspaikka ei määräydy kilpailutuksessa syntyneestä palveluntarjoajien pistejärjestyksestä, vaan sijoituspaikan valinta tehdään lapsen yksilöllisten tarpeiden perusteella.

Tärkein valintaperuste on se, kuinka hyvin sijoituspaikan palvelut vastaavat lapsen erityistarpeita ja sijoitusprosessin tavoitteita. Vain kiireellisissä sijoituksissa palveluntuottajaksi valitaan hinnaltaan edullisin ja kyseiselle lapselle parhaiten sopiva palveluntuottaja.

Lopullinen sijoituspaikka ratkaistaan kuitenkin lapsilähtöisesti.

Siun soten alueella sijoitetaan perhekoteihin ja laitoksiin vuosittain noin 200 lasta ja vuosittaiset kustannukset ovat noin 12,5 miljoonaa euroa. Uusien ostopalvelujen hankinnan arvo on vuosittain noin 3 miljoonaa euroa.

Kilpailutusta valmisteltiin Tekesin innovatiivisten hankintojen valmennusohjelmassa ja yhteistyössä palveluntuottajien kanssa. Kilpailutuksen toteutti Pohjois-Karjalan hankintatoimi. Kaikki sopimuksessa mukana olevat palveluntuottajat sijaitsevat Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon tai Etelä-Savon alueilla.