Maanantai, 18.6.2018 
Tapio
Maakunta

Palomiesliiton johtaja huolissaan Pohjois-Karjalan resurssipulasta

  • Aaro Virolainen
Suomen Palomiesliitto on huolissaan miehistövahvuuksista useissa kunnissa Pohjois-Karjalassa. Järjestön johtaja Kim Nikula kertoo, että resurssipulasta on tullut paljon yhteydenottoja palomiehiltä eri puolilta maakuntaa.

- He ovat huolissaan, onko poliittisilla päätöksentekijöillä tai muilla viranomaisilla käsitystä todellisista vahvuuksista, Nikula sanoo.

Kim Nikula kertoo, ettei Pohjois-Karjalan paloasemilla ole aina yhtään palomiestä. Esimerkkinä tällaisesta tilanteesta hän nimeää Outokummussa toukokuun lopulla sattuneen kesämökkipalon, josta aiheutui laajat vahingot.

- Asemalla ei ollut palon sattuessa ketään, koska hybridiyksikkö oli päällekkäisellä tehtävällä.

Hybridiyksiköissä on kaksi miestä, joiden osaaminen painottuu Nikulan mukaan yleensä ensihoidon tehtäviin.

Sammutusyksikön minimivahvuus on esimies ja kolme palomiestä. Keskisuurissa onnettomuuksissa palomestari johtaa lähtöä, jonka minimivahvuus on kolme yksikköä.

Asemilla Joensuun ulkopuolella voi päivystää yksi tai kaksi palomiestä virka-aikana, minkä jälkeen palomiehet ovat varallaolovalmiudessa. Valmiusaika oli aiemmin viisi minuuttia, eli heidän piti saapua siinä ajassa asemalle. Nyt aikaa on pidennetty 15 minuuttiin, kun Nikula toivoo viittä minuuttia.

Outokummussa mökillä ollut mies kertoi Karjalaiselle, että ensimmäisten palomiesten tulo kesti 52 minuuttia.

- Haluan sanoa tälle miehelle suuren kiitoksen, että hän on uskaltanut nostaa tämän asian esille, Kim Nikula kertoo.

- Pelastusvalmius täytyy ottaa tarkasteluun. Toivon, että Avi ryhtyy valvovana viranomaisena toimiin.