Keskiviikko, 23.5.2018 
Lyydia, Lyyli
Maakunta

Pantasuden ampujalle sakkoja - toinen liikutteli tutkapantaa maastossa hämätäkseen

  • Risto Kuittinen
Nurmeksessa viime marraskuussa pantasuden ampunut mies sai teostaan 60 päiväsakkoa, selviää Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden antamasta tuomiosta. Mies joutuu maksamaan vapaudenmenetysajan vuoksi vain 48 päiväsakkoa eli 1 344 euroa.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle vankeutta törkeästä metsästysrikoksesta, josta voidaan tuomita vähintään neljä kuukautta vankeutta.

Syyttäjän mukaan syytetty oli seurannut pantasutta internetissä puhelimensa avulla, joka olisi merkinnyt törkeän metsästysrikoksen edellyttämää suunnitelmallisuutta.

Miehen mukaan hän oli havainnut haavoittuneen suden ja ampunut sitä.

Oikeuden päätöksen mukaan mies oli syyllistynyt metsästysrikokseen, eivätkä törkeän rikoksen tunnusmerkit täyttyneet. Päätöksestä ilmenee, että susi ei ole ollut riittävän haavoittunut, että sen tappaminen olisi kuitenkaan ollut perusteltua.

Mies oli poliisin esitutkinnassa kertonut laukaisseen aseensa ainakin seitsemän kertaa, joista ainakin kolme sutta kohti.

Ensimmäisen laukauksen mies oli kertonut ampuneensa suden takaosaan, toisen kohti tulevan suden etuosaan ja viimeisen laukauksen lähietäisyydeltä etulapaan. Kertomus täsmäsi oikeuden mukaan sudesta tehtyihin havaintoihin.

Luonnonvarakeskuksen oikeudelle antaman lausunnon mukaan sudesta löytyi kolmea erityyppistä haulia. Eläinlääkärin todistuksen mukaan etulapaan ammuttu laukaus on voitu ampua suden kuoleman jälkeen, koska haavan ympärille ei ollut muodostunut verenpurkaumia.

Sakkojen lisäksi mies velvoitettiin korvaamaan asianajokulunsa, noin 2 660 euroa, sekä 100 euroa Luonnonvarakeskus Lukelle pannan kunnon tarkistamisesta. Hän menetti myös rikoksessa käytetyn haulikkonsa valtiolle.

Suden ampuneen miehen lisäksi sakkoja sai toinen mies, joka oli avustanut ampujaa liikuttelemalla suden pantaa maastossa tarkoituksenaan hämätä viranomaisia suden kuolinhetkestä.

Avunantaja sai 40 päiväsakkoa, josta vapaudenmenetysajan vuoksi jäi maksettavaa 816 euroa. Hänen saamaa sakkoa korotettiin, koska hän oli säilyttänyt ampuma-asettaan ja patruunoitaan lainvastaisesti lukitsemattomassa kaapissa.