Lauantai, 23.6.2018 
Aatu, Aatto, Aadolf
Maakunta

Ukkosia ollut tänä kesänä todella vähän

  • Karjalainen
  • Jarno Artika
Tänä kesänä ukkosia on ollut erittäin vähän. Syy on perin yksinkertainen.

- Viileässä säässä esiintyy vähemmän ukkosia. Niihin tarvitaan lämpöä ja kosteutta, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Pohjois-Karjalan taivaalla paukkui viimeksi ja oikeastaan ainoan kerran koko kesän aikana maanantaina 3. heinäkuuta. Silloin salamoi muuallakin Suomessa.

- Koko maassa laskettiin noin 2 000 salamaa, Mustala kertoo.

Määrä on kuitenkin melko vähäinen. Kunnon ukkosilla välähtää helposti 5 000 - 10 000 salamaa. Rajuilla ukonilmoilla painellaan yli 20 000 salamaan ja jopa 30 000:een asti.

Multalan mukaan edellinen todella raju ja laaja ukkonen koettiin Suomesa 27. kesäkuuta 2013, jolloin salamamäärä nousi yli 20 000:n. Myös kesällä 2014 salamoi kunnolla, mutta viimeiset kaksi kesää ovat olleet tällä rintamalla hiljaisempia.

- Viime vuonna olisi ollut sään puolesta aineksia, mutta eipä vaan salamoinut.

Pohjois-Karjalassa tosin paukkui hieman kovemmin vuosi sitten heinäkuun alussa. Silloin kesäasunnon yläkerta tuhoutui salamaniskusta Rääkkylässä, ja salamat osuivat rakennuksiin Ilomantsissa.

Viime vuorokausien aikana sää on selvästi kehittynyt ukkosia suosivampaan suuntaan, ja Mustala totesi jo viime viikon puolivälin jälkeen, että ukkosia on odotettavissa. Loppukesää hän ei lähtenyt tietenkään ennustamaan.

- Varmasti niitä ukkosia kuitenkin tässä vielä koetaan.