Torstai, 21.6.2018 
Ahti, Ahto
Maakunta

Viileä sää houkuttelee kirjastoon - jännityskirjallisuus suosittua

  • Karjalainen
  • Riikka Hurri
Viileä ja sateinen kesäsää houkuttelee kaikenikäisiä kirjastoihin. Maanantai-iltapäivänä Joensuun pääkirjaston lastenosastolla asioivat Piia Sallinen, 39 ja Tomi Piironen, 37, yhdessä tyttärensä Lumin, 4, kanssa. Perhe oli etsimässä lasten iltasatukirjoja.

- Käymme täällä säännöllisesti parin viikon välein, Sallinen kertoo.

Vuodenaika ei vaikuta Sallisen mukaan kirjastossa asioimiseen tai kirjojen lainaamiseen. Kirjastossa asioidaan vuoden ympäri ja sieltä lainataan pääasiassa ainoastaan lastenkirjoja. Sallisen mukaan aikuisten kirjallisuutta tulee lainattua vähemmän.

- Ostan haluamani kirjat yleensä kaupasta.

Lumilla on selvä ajatus siitä, minkälaisia satukirjoja runsaasta valikoimasta etsitään.

- Heppakirjat ovat suosikkejani, tyttö toteaa iloisesti.

Joensuun pääkirjaston palvelupäällikkö Satu Lihavaisen mukaan erityisesti toukokuussa asiakkaita oli runsaasti.

- Kesäisin perheillä on aikaa käydä kirjastossa. Huomaa, että päivät ovat vilkkaampia kuin esimerkiksi talvisin, Lihavainen toteaa.

Jännitys- ja dekkarihyllyt tyhjenevät nopeasti kesän tullen. Lihavaisen mukaan ihmiset tarttuvat loma-aikoina herkemmin kirjoihin. Vuodenaika vaikuttaa jonkin verran siihen, mitä kirjastosta lähtee mukaan.

- Näin kesällä puutarhan rakentamiseen ja kunnostamiseen liittyvä kirjallisuus on kysyttyä. Myös puutarhalehdet ovat suosittuja.

Kotimaisen kirjallisuuden osalta Enni Mustosen tuore romaani Ruokarouvan tytär on kirjastojen varausten kärkipäässä niin Pohjois-Karjalassa kuin muuallakin Suomessa. Ulkomaisista kirjailijoista puolestaan muun muassa Jo Nesbøn ja Mari Jungstedtin tuotantoa lainataan ja varataan ahkerasti.

Ilomantsin kirjastossa erikoisin kirjasuosikki löytyy kuitenkin runokirjallisuuden puolelta. Heinäkuun alussa vietetty Eino Leinon päivä sai yhden jos toisenkin kiinnostumaan runoista.

- Jenni Haukion runokirja on ollut jatkuvasti varauksessa. Harvemmin runokirjat ovat näin suosittuja, kirjastotoimenjohtaja Pia Viitala naurahtaa.