Sunnuntai, 7.3.2021 
Tarja, Taru, Taika
Maakunta

Itä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii apua hädässä oleville marjanpoimijoille

  • Arttu Koistinen
Täällä Tuupovaaran marjanpoimijat yöpyivät ennen katoamistaan. Täällä Tuupovaaran marjanpoimijat yöpyivät ennen katoamistaan.

Tiistaina Karjalainen uutisoi, että ulkomaalaisia marjanpoimijoita maahantuonut yritys on hylännyt 40 marjanpoimijaa Pohjois-Karjalaan Tuupovaaran kylälle, Itä-Suomen Vasemmistonuoret kertaa kannanotossaan.

- Yrityksistä huolimatta yrittäjään ei ole saatu yhteyttä ja pääasiassa Ukrainasta ja Virosta kotoisin olevat marjanpoimijat ovat nyt paikallisen seurakunnan avun varassa.

- Itä-Suomen Vasemmistonuoret pitää törkeänä ulkomaisten marjanpoimioiden kohtelua, jossa yrittäjät ulkoistavat marjanpoiminnan riskit suojattomille poimijoille, mutta käärivät toiminnan voitot. Poimijoiden työsuhdeturvaa ei ole vieläkään parannettu, vaikka aiheesta on käyty keskustelua jo useita vuosia, kannanotossa kerrotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järjestö vaatii apua hädässä oleville marjanpoimijoille ja yrittäjän saattamista vastuuseen hylkäämisestä.

- Marjanpoiminta-alan pelisääntöjä on selkeytettävä rinnastamalla marjanpoiminta työsuhteessa tehtävään työhön. Työnantajan tulee olla velvollinen tarjoamaan poimijoille lakisääteisen työterveyshuollon, työajat, asiaan kuuluvat lomat, vakuutukset, inhimilliset työolot, majoituksen ja riittävän palkan.

Järjestön mukaan nykyinen järjestelmä, jossa marjanpoimijat joutuvat nostamaan velkaa päästäkseen poimimaan marjoja ja elämään epäinhimillisissä oloissa, on kestämätön.

Lue lisää:

Täällä Tuupovaaran marjanpoimijat yöpyivät ennen katoamistaan - kuvat

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi