Sunnuntai, 20.8.2017 
Sami, Samuli, Samu
Maakunta

Ely-keskus: Ruosteenpunaiset lautat ovat herättäneet ihmetystä Pohjois-Karjalassa

  • Karjalainen
  • Reino Piitulainen
Arkistokuva Arkistokuva
Ruosteenpunaiset tai vaaleahkot lautat veden pinnalla ovat herättäneet jälleen ihmetystä Pohjois-Karjalassa, ely-keskus tiedottaa.

- Lauttojen aiheuttajana ei ole levä, vaan ilmiön aiheuttaa kuusen suopursuruosteen (Chrysomyxa ledi) itiöiden muodostama massaesiintymä.

Vesistöjen lisäksi ruostesienen voi havaita näkyvimmin kuusen nuorimman neulasvuosikerran kellastumisena heinä-elokuussa, jolloin myös helmi-itiöpesäkkeet muodostuvat ja alkavat vapauttaa itiöpölyä.

Sieni siirtyy itiöiden avulla kuusesta suopursuun, jossa se talvehtii rihmastona. Suopursun itiöpesäkkeistä muodostuvat kantaitiöt levittävät sienen takaisin kuuseen sateisina alkukesinä, tiedotteessa kerrotaan.

Kuusen suopursuruostetta esiintyy eniten Itä- ja Kaakkois-Suomessa sekä pohjoisessa, missä suopursun esiintyminen myös kangasmailla on yleistä. Massaesiintymiä tavataan muutaman kerran vuosikymmenessä.

Kesän viileys, sateisuus ja yksittäiset lämpimät päivät ovat edesauttaneet sienen leviämistä ja itiöiden kypsymistä.

Ely-keskuksen mukaan heinä-elokuussa tuulet ja vesisateet varisuttavat itiöitä, jolloin itiöpölyä saattaa kasautua järvien pinnoille.

Itiöistä muodostuvat lautat voivat olla hyvinkin suuria, sillä ne ovat vettä kevyempiä.

- Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnalla olevia roskia, levää, vesikasvinkappaleita tai esimerkiksi siitepölyä.

Ely-keskuksen mukaan ilmiö ei ole vaarallinen ja haitta on lähinnä esteettinen.

Runsaasti itiöitä sisältävä vesi voi kuitenkin aiheuttaa allergiaoireita, sillä itiöt keräävät ympärilleen helposti myös siitepölyä.

Uimareita kehotetaan välttämään ruostelauttoja ja peseytymään puhtaalla vedellä uinnin jälkeen oireiden välttämiseksi.

Itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa.

Tällä viikolla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla ainoastaan Suuri-Onkamon Ruunaluodolla oli hieman sinilevää.

Torstaina pintaveden lämpötila oli Nurmeksessa Pielisessä 17,8 astetta ja Joensuussa Pielisjoessa 18 astetta.

Tällä viikolla ei ole tullut yleisöhavaintoja sinilevistä, ely-keskus tiedottaa.