Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
Maakunta

Sudet vasikoiden kimpussa Tohmajärven Akkalassa - yksi vasikka jouduttiin lopettamaan

  • Roosa Pelkonen
  • Jouni Turunen
Arkistokuva. Arkistokuva.
Kaksi sutta kävi torstain ja perjantain välisenä yönä ulkoaitauksessa olleiden vasikoiden kimppuun Tohmajärven Akkalassa. Yhden alle puolivuotiaan vasikan vammat olivat niin vakavat, että se jouduttiin lopettamaan pian tapauksen tultua ilmi. Kahdessa muussakin vasikassa todettiin kynsien ja puremisen jälkiä.

- Aamulla navetalle mennessä huomattiin, että navetan viereisessä vasikka-aitauksessa oli yksi vasikka, joka makasi maassa eikä oikein liikkunutkaan enää. Lähempänä paljastui, että se oli melkein jo hengetön. Kaulaan ja takapäähän oli purtu, ja kyljestäkin oli syöty muutama kilo lihaa pois, kuvailee maanviljelijä ja lypsykarjatilallinen Jukka Huuho.

Tohmajärvi-Värtsilän riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Olavi Ehrukainen vahvistaa, että tilalta on löydetty kahden suden jälkiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Alueella on liikkunut susia aiemminkin. On hirveän vaikeaa arvioida, mistä ne ovat tarkalleen tulleet, sillä sudet liikkuvat niin laajalla alueella.

Huuho oli nähnyt aikuisen suden laitumellaan jo torstai-iltana. Hän epäilee, että vasikka-aitauksella kävi susiemo ainakin yhden pentunsa kanssa aamuviiden ja -kuuden välillä.

- Siinä emä on ilmeisesti opettanut pentujaan, mutta syönti on jäänyt jostain syystä kesken. Muutenhan ne olisivat saattaneet hävittää kaikki vasikat. Tilamme on ihan kylätien varressa, ja täällä on liikennettä jo ihan aamusta alkaen, joten sudet ovat saattaneet säikähtää ohi ajavaa autoa, hän arvioi.

Tapauksesta on ilmoitettu jo viranomaisille, ja seuraavaksi suunnitteilla on korvaushakemuksen laatiminen valtiolle. Jukka Huuho on huolissaan siitä, että sudet tulevat vielä takaisin.

- Susi kuuluu ilman muuta Suomen luontoon, mutta kyllä ne ovat olleet nyt liian röyhkeitä. Meillä on kotitalokin vain viidenkymmenen metrin päässä navetasta. Hyvähän se olisi, jos jonkun suden saisi hävitettyä lupien kanssa, mutta lupia ei varmaankaan ole irtoamassa, kun on pentueensa kanssa liikkuva emä kyseessä.

Olavi Ehrukaisen mukaan tapaus ei aiheuta vielä tässä vaiheessa mitään toimenpiteitä riistanhoitoyhdistykselle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa