Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Maakunta

Joen yö alkaa jo aikaisin

  • Matti Siippainen
  • Lari Lievonen
Joen yö keräsi viime vuonnakin suuren kävijämäärän Joensuun keskustaan. Joen yö keräsi viime vuonnakin suuren kävijämäärän Joensuun keskustaan.

Kaupunkifestivaalissa on taas kymmeniä tapahtumia. Uusi Ilosaari on yksi päänäyttämö.

Joensuun keskusta sykkii tänään perjantaina jo iltapäivästä lähtien. Joen yön tapahtumat alkavat alkuiltapäivästä ja huipentuvat puolen yön aikaan Ilosaaressa julistettavaan Suomi 100 vuotta -lähtölaskentaan sekä Jukka Poika & Jam Original Bandin esiintymiseen.

Uusittu Ilosaari onkin yksi Joen yön päänäyttämöistä. Laguuni saa illalla koristeet ja valistuksen venetsialaisten tyyliin. Musiikin ohella Ilosaaressa on myös monenlaista ruoka- ja juomatarjontaa.

Pääsymaksuja peritään illalla vain joissakin ravintoloissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Rantapuiston ympäristössä kuulee monenlaista musiikkia. Järjestöbulevardin paikka on nyt Tuulaakin ja Suvantosillan välisellä alueella. Kaupungintalon pohjoispuolella rakennetaan pelättimiä klo 12-17.

Pakkahuoneella ja Woutilassa pyörii teatteriesityksiä.Torikahviossa on kuutamotanssit.

Seurakuntakeskus ja Laulutalo ovat paikkoja, jossa soi pitkin iltaa.

Tapahtumat ulottuvat myös laitakaupungille. Esimerkiksi Botaniassa on Boheemifestin etkot, jonne pääsee kaupunkijunalla.

Areenassa voi kokeille eri urheilulajeja, joita tarjoavat muun muassa Hiihto Kataja, Joen Mawashi, Karjalan Kalpa, Roller Derby ja Kalevan Rasti.

Hasanniemen Bubble Bayn terassilla soi rap. Mehtimäen Treetop-seikkailupuisto valaistaan nuotioilla ja ledeillä.

Tässä kolmen joensuulaisen vinkkejä:

Koska seuraava päivä on työpäivä, Eeva Kröger harmittelee ettei voi osallistua Joen yön menoihin myöhään perjantai-iltaan saakka.

- On todella kiva, että meillä on tällainen kaupunkifestivaali. Tapahtumia on laajalla alueella, ja ihan mukava olisi kiertää kaikki paikat ja olla loppuun asti, sanoo Maaseudun sivistysliitossa turvallisuuskoordinaattorina toimiva Kröger.

Järjestöbulevardi

Järjestöbulevardi (kello 16 -) näyttää, että miten paljon meillä on järjestöjä ja toimintaa. Se on hyvä paikka olla esillä.

Kun olen järjestöihminen, myös työksenikin, niin Joen yössä haluan enemmän nauttia musiikista ja taiteesta. Käyn kuitenkin järjestökujan läpi, mutta jos jään kojuille pitkäksi aikaa juttelemaan, tulee työfiilis.

Carelicum

Carelicumissa haluan kuulla kaupunginorkesteria (kello 14.30 ja 16). Olen aika kaikkiruokainen musiikin suhteen. Jospa sitten innostuisi taas johonkin konserttiin menemään.

Hilma-museo (kello 10-21) kiinnostaa. Museossa yleensä käyn aina, kun on avoimet ovet.

Kaupunginteatteri

Kaupunginteatterin avoimet harjoitukset (kello 18.30-20.30) aina kiinnostavat. En ole aikaisemmin Joen yössä teatterissa käynyt. Kuulin tosin, että sinne pitää jonottaa. Wanhan kaupungin päivässä olisi ollut teatterin maistajaisia, mutta en päässyt sinne ja siksi olisi kiva nähdä harjoituksia.

Rantapuisto

Bluenotes on Tuulaakissa (kello 19) ja steelpannuorkesteri Rosteri Suvantosillan alla (kello 18).

Tanssi vetää aina. Motoran kansantanssijoilla on tiedossa flashmob-esityksiä kaupungilla, toivottavasti osun kohdalle.

Ilosaari

Ilosaari kiinnostaa nyt ihan paikkana: miltä se näyttää, millainen tunnelma on, kun siellä on nyt vähän erilaista. Olen odottanut saaren valmistumista, koska se on niin kaunis osa Joensuuta. Käyn ruokamaistajaisissa ja yleisesti tunnelmaa fiilistelemässä.

Ammattikorkeakoulun lehtorin Teppo Tarnasen iltaa sotkee Joensuun Mieslaulajien tärkeät harjoitukset: seuraavana päivänä hänellä ja kuorolla on Kolin-konsertti.

- Mutta ehdin illan aikana varmasti kaupungille. Satunnaisella tavalla kiertelen, ei ole yksityiskohtaista suunnitelmaa, katselen mitä tapahtuu.

Taidemuseo

Taidemuseoon (kello 15-22) olen aina kurkistanut sisälle, sinne on vapaa pääsy, sisälle on helppo mennä ja kierrellä siellä.

Rantapuisto

Suvantosillan alla voisi kyllä katsoa Salsa del Esten (kello 20) esityksen. Olen tanssin ystävä, mutta en ole salsaa erityisesti harrastanut.

Useasti kävelen järjestöteltat läpi ja moikkailen tuttavia.

Ilosaari

Ilosaareen menen. Diggaan Rytmihäiriköitä (kello 18.45). Olen nähnyt heitä monta kertaa aikaisemminkin. Bändi esiintyy hyvin, sitä on mukava katsoa ja mukava kuunnella.

Tulitaide-esitys Hehku on aina mielenkiintoinen (kello 20 ja 22) . Näin sitä vuosi sitten torilla.

Ilosaarella on itäsuomalaisten pienpanimoiden maistelua - ja siinä samalla kuulee esiintyjiäkin.

Luoman perheellä on lyhyt matka Joen yöhön. He pääsevät seuraamaan Suomen ensimmäisen pyöräkadun avajaisia ja kulkuetta Kauppakadulle (kello 16-17) suoraan kotiovelta.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Tarja Luoma, liikkuu Joen yössä miehensä, 13-vuotiaan tyttärensä ja 16-vuotiaan poikansa kanssa - ainakin suuren osan illasta.

Kirjasto

Aina meillä ei ole tiettyjä kohteita, yleensä Joen yö on meillä sellaista paikkojen bongailua. Kirjastossa käymme usein ostamassa poistokirjoja (kello 16-18).

Kaupunginteatteri ja taidemuseo

Kaupunginteatterin harjoitukset (kello 18.30-20.30) kiinnostavat. Meillä on ollut hyvä tuuri, ja olemme päässeet istumaan. Hyvä, että Taidemuseon (kello 15-22) opastuksiin on otettu draamaa (Kolme kummallista rooliopasta ja Sisaruet-kuoro kello 19 ja 20.30).

Ortodoksinen kulttuurikeskus

Ortodoksisessa kulttuurikeskuksessa (näyttelyt ja ravintola kello 14-18, luento Athos-vuoresta kello 17) olemme käyneet usein. Se on kaunis rakennus ja erilainen paikka Joensuussa, jossa voi tutustua yhteen valtauskonnoista. Jos on kaunis ilma, voi nauttia vastikään remontoidusta pihasta.

Ortodoksinen seminaari

Kulttuurikeskuksen vieressä on ortodoksisen seminaarin kirkko, jossa on Psaltikonin konsertti (kello 19).

Taitokortteli

Taitokorttelissa on taas vaikka mitä! Esimerkiksi valkokankaalla on lyhytelokuvia lapsille (kello 20) ja dokumenttielokuva Maria Mattilan matkasta Jytämimmien basistista sooloartistiksi (kello 21).

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi