Keskiviikko, 23.5.2018 
Lyydia, Lyyli
Maakunta

Sienisato on ollut toistaiseksi mystisen huono - viikonloppu näyttää, tuleeko tatteja ollenkaan

  • Aaro Virolainen

Mystinen ja toistaiseksi huono, mutta toivosta ei pidä luopua. Näin kuvailee herkkutattisatoa Suomen tunnetuin sienitutkija, Luonnonvarakeskuksen joensuulainen erikoistutkija Kauko Salo.

Pohjois-Karjalassa on Salon sanoin ollut vasta yksittäisiä herkkutatteja ”siellä täällä”. Hän arvioi, että viikonloppu voi näyttää aika paljon suuntaa, tuleeko tatteja vai ei.

Mystisenä Salo pitää tilannetta, koska herkkutatteja ja männynherkkutatteja olisi jo pitänyt nousta enemmän kaikella todennäköisyydellä.

Jos tatteja ei ala nousta viikon-puolentoista sisällä, on mahdollista, että sato hiipuu ja myös jää heikoksi, sanoo Kauko Salo. Hänen mukaansa on harvinaista, että tattien nousu jäisi syyskuun jälkipuoliskolle Pohjois-Karjalassa.

Suomen tunnetuin ”tattikeisari”, kontiolahtelainen Loreno Dalla Valle sanoo, että tattien nousu ”alkoi eilen”. DallaValle sanoo, että vuonna 2010 tattien kunnollinen nousu alkoi vasta 15. syyskuuta ja viimeinen ostopäivä oli 20. lokakuuta.

 Sienten makuun on maakunnassa päästy. Salon mukaan vähintään kohtalainen sato on saatu kantarellista, mustatorvisienestä sekä haapa-, kalvas- ja karvarouskusta.

- Mustatorvisientä on ollut ja suppilovahverot ovat nyt nousemassa, Salo kertoo.