Keskiviikko, 23.5.2018 
Lyydia, Lyyli
Maakunta

Kolme kiintiöpakolaisperhettä Ilomantsiin - tulijoille kerätään tarpeistoa

  • Helena Romppanen
  • Helena Romppanen
Kotoutettaville syyrialaisille kerätään vaatteita ja muuta kodissa tarpeellista tavaraa. Kotoutettaville syyrialaisille kerätään vaatteita ja muuta kodissa tarpeellista tavaraa.

Ilomantsiin on tulossa syyskuun lopussa kolme perhettä kotoutettavia kiintiöpakolaisia, kaikkiaan 16 henkeä.

- Heidät sijoitetaan kirkonkylällä oleviin vapaisiin vuokra-asuntoihin, kertoo syyskuun alusta pakolaisohjaajana aloittanut Reetta-Mari Kellokoski.

Pakolaiset tulevat suoraan Syyriasta, eivätkä he ole asuneet aiemmin Suomessa.

- He ovat nimenomaan kiintiöpakolaisia, mikä on eri asia kuin turvapaikanhakija, selvittää Kellokoski käsitteitä.

Ilomantsin kunnanvaltuuston helmikuussa hyväksymän ely-keskuksen kanssa tekemän sopimuksen mukaan kiintiöpakolaisia otetaan kahden vuoden aikana yhteensä 30, loput tästä määrästä saapuvat ensi vuoden puolella.

Nyt saapuvien joukossa on kaikenikäisiä lapsia, joille valmistellaan opetusta. Myös vanhemmille järjestetään kielenopetusta ja muita kotoutustoimia.

Ilomantsilaisille pakolaiset ovat siinä mielessä uutta, että ainoat tätä ennen kuntaan vastaanotetut pakolaiset olivat 90 bosnialaista 1990-luvun alkuvuosina.

Uusille kuntalaisille kerätään asumiseen ja elämiseen tarpeellista esineistöä. Käyttökelpoisia ja ehjiä vaatteita, kodin tekstiileitä, astioita ja esimerkiksi huonekaluja vastaanotetaan liikuntahallilla perjantaina klo 15-18 ja maanantaina 18. syyskuuta kello 9-10 ja 16-17.