Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Tieteen päivillä pääsi tutustumaan ujoihin kaloihin ja tekemään laboratoriokokeita - kuvagalleria

  • Anna Sievälä
  • Jarno Artika
Biologisen kemian laboratorio kiinnosti niin paljon, että lapsia ja aikuisia riitti jonoksi asti odottamaan vuoroaan. Kävijät saivat päälleen valkoiset takit ja suojalasit. Biologisen kemian laboratorio kiinnosti niin paljon, että lapsia ja aikuisia riitti jonoksi asti odottamaan vuoroaan. Kävijät saivat päälleen valkoiset takit ja suojalasit.
Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa järjestettiin perjantaina jälleen Tieteen päivät.

Tämän vuoden teemana oli "Vapauden rajat". Se näkyi perjantain tiedesessio-luennoilla, joissa pureuduttiin niin äänen, ongelmapuheen kuin sananvapaudenkin rajoihin.

Iltapäivän ja alkuillan työpajoissa rajat sen sijaan unohdettiin, ja kävijät iästä riippumatta pääsivät tutustumaan esimerkiksi tähtitieteeseen, biologisen kemian laboratorion toimintaan ja kalojen persoonallisuuden tutkimiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkijatohtori Jenni Prokkola esitteli, miten kalojen persoonallisuus näkyy niiden toiminnasta. Testiradalla rohkea taimen ampaisi matkaan epäröimättä ja oli jo pitkällä, kun ujo kala vasta pohdiskeli liikkeelle lähtöä.

Yksi suosituimmista työpajoista oli biologisen kemian laboratorio, jossa pääsi kokeilemaan esimerkiksi proteiinin kiteytystä, arvuuttelemaan tuoksuja näytteiden perusteella ja katsomaan, mitä tapahtuu ruusulle tai ilmapallolle, kun se kastetaan nestemäiseen typpeen.

Kuvagalleria

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa