Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Maakunta

Puolet vastaajista tunnisti sikurirouskun sienivisassa

  • Heli Sallinen
  • Kauko Salo
Sienivisan viidennen kierroksen oikea vastaus oli sikurirousku. Sienivisan viidennen kierroksen oikea vastaus oli sikurirousku.

Sienivisan viidennen kierroksen sieni oli yllättävän vaikea tunnistettava. Sieni oli sikurirousku.

Sienivisaan tuli vastauksia kaikkiaan 168. Oikeita vastauksia oli 83. Useimmat väärin vastanneista arvelivat sientä pikkurouskuksi, ja moni luuli sitä myös kangas-, korpi-, haapa- ja kalvashaaparouskuksi.

Kirjapalkinnon saa tällä kertaa Imelda Takala Tolosenmäestä. Kaikkien vastanneiden kesken onni suosi Pauli Keskisaloa Joensuusta ja Sirpaliisa Miettistä Joensuusta. He saavat tuotepalkinnot. Onnittelut. Postitamme palkinnot voittajille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sikurirousku on pieni, tumman punaruskea rousku, jonka maitiaisneste on valkoista ja sitä pursuaa runsaasti lakkia taittaessa.

– Lakin halkaisija on keskimäärin pari kolme senttimetriä, mutta olen tänä vuonna löytänyt itiöemiä, joilla lakin halkaisija oli 6 senttimetriä, kertoo erikoistutkija Kauko Salo Luonnonvarakeskuksesta.

Sienen heltat ovat tiheässä ja niihin tulee usein violettia värisävyä itiöemän vanhetessa. Lakin yläpinnan reunoilla täysi-ikäisissä itiöemissä on helttojen suuntaisia uurteita. Heltat ovat tummemmat kuin tutummalla kangasrouskulla. Jalka on myös tumman punaruskea ja usein tummempi kuin lakin väri.

Sikurirousku kasvaa kuusen, männyn ja koivujen seuralaisena melko yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa. Lapin alueella laji on harvinainen.

Kauko Salon mukaan tänä vuonna sikurirousku on ollut erittäin yleinen Pohjois-Karjalassa nokirouskun tapaan. Ehkä molemmat rouskulajit pitävät viileän kosteista kesäkeleistä.

– Sikurirousku on erinomainen ruokasieni ja kuuluu ehdottomasti omalla sienilistallani viiden maittavimman ruokasienen joukkoon.

Sikurirouskun maku on mieto ja tuoksu on miellyttävä, hieman imelä, ja se muistuttaa kumariinin tai sikurin tuoksua.

– Sikurirouskua ei saa keittää ja se sopii hyvin kuivattavaksi. Itse olen tätä herkullista sientä pakastanut tänä syksynä talven varalle. Itiöemien lakit pilkotaan ja laitetaan paistinpannulle. Neste haihdutetaan pois kuumentamalla. Muhennos jäähdytetään ja taputellaan sellaisenaan levyiksi ja pannaan pakastepusseihin pakastumaan, Salo opastaa.

Ohessa sieni numero kuusi. Mikä se on?

Sienivisan kuudennen kierroksen oikea vastaus julkaistaan ensi perjantaina. Samalla selviää, kuka kruunataan Pohjois-Karjalan sienitietäjäksi vuosimallia 2017.

Vastanneiden kesken arvotaan joka viikko sieniopas ja kaksi Karjalaisen tuotepalkintoa. Eniten oikein vastanneiden kesken arvotaan kilpailun päätteeksi sienikirja sieniresepteineen.

Myös Kauko Salo haluaa muistaa voittajaa henkilökohtaisesti.

– Lahjoitan voittajalle tietokirjan Metsä. Monikäyttö ja ekosysteemipalvelut. Tietokirjassa on useita kirjoittamiani artikkeleita marjoista, sienistä, yrteistä ja erikoisluonnontuotteista.

Vastata voi internetissä osoitteessa www.karjalainen.fi/sienivisa tai postikortilla osoitteeseen Sienivisa, Karjalainen PL 99, 80141 Joensuu. Vastauksen mukaan on liitettävä nimi, osoite ja puhelinnumero.

Korttivastausten on oltava perillä viimeistään keskiviikkona 11. lokakuuta. Samana päivänä kello 12 päättyy myös internetvastausten jättöaika.

Sienivisan aiemmat tehtävät:

Viikko 4: Oikea vastaus ei ollutkaan herkkutatti vaan männynherkkutatti

Viikko 3: Erehdyttävästi samannäköisiä - akansieni sotkettiin sienivisassa ukonsieneen

Viikko 2: Yli puolet vastaajista tunnisti nokirouskun

Viikko 1: Harva tunnisti polttiaishaperon - visan ensimmäinen sieni sotkettiin koivuhaperoon

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi