Torstai, 20.9.2018 
Varpu, Vaula
Maakunta

Perheen kaksi korttia kopioitiin kuukauden sisällä – toiselta tehtiin Uber-veloituksia

  • Anni Kuittinen
  • Jarno Artika
Tiina Ilmakangas suosii nyt korttien turvakoteloita, jollainen hänellä on kädessään. Tiina Ilmakangas suosii nyt korttien turvakoteloita, jollainen hänellä on kädessään.

Joensuulaisessa Ilmakangas-Tukiaisen perheessä on kuukauden sisällä käynyt jo kaksi tapausta, jossa maksukortin tiedot ovat joutuneet vääriin käsiin. Ensin Tiina Ilmakankaan luottokortilta yritettiin tehdä 1 090 euron ostosta. Luottokunnasta tuli onneksi varmistustekstiviesti, jossa kysyttiin, hyväksytäänkö ostos.

– Ostoa oli yritetty tehdä jossakin brittiläisessä miestenvaatteiden nettikaupassa, Ilmakangas kertoo.

Viime viikolla huomattiin, että perheen tyttären Emilia Tukiaisen Visa Electronilta on veloitettu viikon aikana Uber-maksuja seitsemän kertaa, yhteensä 250 euron edestä. Tukiainen sulki kortin ja teki asiasta rikosilmoituksen.

Jo muutenkin ikävä tapaus ei olisi voinut huonompaan aikaan sattua: nuorella golfaajalla oli tällä viikolla lähtö Ranskaan naisamatöörien golfkisaan. Sinne joutui nyt suuntamaan pelkkää käteistä mukanaan, kun vanha kortti on suljettu, eikä uusi kortti ehtinyt matkalle mukaan.

– Nuorelle uusi kokemus olla ulkomailla pelkkä käteinen maksuvälineenä, äiti harmittelee.

Helsingissä asuva Tukiainen ei ole käyttänyt Uberia itse lainkaan yhtä kertaa lukuun ottamatta.

– Se tapahtui vuosi sitten Orlandossa, eikä hän maksanut sitä edes itse, joten aika kaukaa se olisi tullut, jos kopiointi liittyisi siihen, Tiina Ilmakangas toteaa.

Osuuspankin riskienhallintapäällikkö Samuli Pehkosen mukaan yllättäviä Uber-laskuja tapahtuu jonkin verran, mutta ei voi sanoa, että ne olisivat varsinainen ilmiö. Varastettujen korttitietojen käyttöä Uber-maksuissa tapahtuu siksi, että se on helppoa.

– Uber ei vaadi tunnistautumista, vaan sovellus tarkistaa vain kortin tiedot, Pehkonen kertoo syyksi.

Tiina Ilmakangas toivoo, että ihmiset havahtuisivat siihen, että korttikopiointeja tapahtuu paljon.

– Yhdelle ja toiselle tuttavalle on niitä jo käynyt.

Lisää luettavaa maksuvälinepetoksista ja niiden estämisestä tilaajille: Kun rahat yhtäkkiä häviävät tililtä - korttihuijausten tekotavat vaihtuvat nopeaan tahtiin