Keskiviikko, 19.6.2019 
Siiri
Maakunta

Ylilääkärit: Säästöt uhkaavat kuihduttaa Pohjois-Karjalan keskussairaalan toiminnan - lue kannanotto kokonaisuudessaan

  • Karjalainen
Kuvassa ylilääkärit Tanja Hulmi, Matti Reinikainen ja Jukka Kokkonen. Kuvassa ylilääkärit Tanja Hulmi, Matti Reinikainen ja Jukka Kokkonen.

Joukko Pohjois-Karjalan keskussairaalan ylilääkäreitä ilmaisi viikonvaihteessa huolensa huolensa Siun soten taloussäästöistä, jotka heidän mukaansa uhkaavat kuihduttaa sairaalan toiminnan.

Sunnuntain Karjalaisessa julkaistussa, kuntapäättäjille osoittamassaan avoimessa kirjeessä, ylilääkärit muistuttavat, että jos hoitoa ei ole saatavana, potilaat hakeutuvat hoitoon muualle.

Jos tarvittavia toimenpiteitä ei Joensuussa pystytä tekemään, potilaat hakeutuvat hoitoon muualle. Lasku tulee kuitenkin Siun soten maksettavaksi. Tämä on ongelmallista kahdessakin suhteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Ensinnäkin Pohjois-Karjalan keskussairaala on tilastojen mukaan erittäin kustannustehokas, joten lasku on täällä lähes poikkeuksetta pienempi kuin muissa sairaaloissa. Toiseksi muualla tehdyistä toimenpiteistä raha karkaa muualle eikä jää omaan maakuntaan, tehohoidon ylilääkäri Matti Reinikainen muistuttaa.

Lisää aiheesta tilaajille täällä.

Ylilääkäreiden kannanotto on luettavissa kokonaan alla:

Olemme syvästi huolissamme siitä, että Siun soten nykyinen säästövimma uhkaa kuihduttaa Pohjois-Karjalan keskussairaalaa ja koituu pidemmällä tähtäimellä hyvin kalliiksi. Pohjois-Karjalan keskussairaala on viime vuosina ollut maan tuottavin keskussairaala. Täällä on siis tehty töitä pienemmin kustannuksin kuin missään muualla. Laadusta ei kuitenkaan ole tingitty.

Jotta koko Siun sote pysyisi talousarviossaan, vaaditaan keskussairaalaltakin lisäsäästöjä. Henkilökuntaa on patistettu lomille ja loppuvuoden toimintaa aiotaan supistaa, vaikka erikoissairaanhoito on pysynyt tiukassa budjetissaan. Ennakkotietojen mukaan ensi vuodelle on tulossa entistäkin niukempi talousarvio.
Lisäsäästöjen vaatiminen tuo monia seurauksia ja uhkakuvia keskussairaalan ylle.

Ensiksikin, toiminnan supistaminen on hyvin lyhytnäköistä. Jos hoitoon ei pääse sujuvasti, yhä useammat potilaat hakeutuvat valinnanvapauttaan hyödyntäen hoitoon muualle. Meidän maksettavaksemme tulee joka tapauksessa lasku, joka on kalliimpi kuin omassa sairaalassa annetun hoidon hinta.

Toiseksi, uutiset säästökampanjoista ja pelot toiminnan supistumisesta kantautuvat muualle nopeasti. Jos sairaalan hyvä maine kärsii, käy osaavien erikoislääkärien rekrytointi vaikeaksi.

Kolmanneksi, koko maakunnalle äärimmäisen arvokkaan laajan päivystyksen ylläpitäminen edellyttää hyvää erikoislääkärimiehitystä. Jos omia lääkäreitä ei ole riittävästi, joudutaan turvautumaan kalliisiin ulkopuolisiin päivystäjiin.

Halutaanko maakunnassa säilyttää vahva ja monipuolisesti toimintakykyinen keskussairaala? Jos halutaan, niin sairaalan toimintaan tulee panostaa voimakkaasti lisää. Väestölle pitää tarjota sujuva pääsy laadukkaaseen hoitoon omaan keskussairaalaan.

Vai sallitaanko kehityskulku, joka johtaa sairaalan toiminnan supistumiseen? Silloin seurauksena on hoidon laajuuden ja tason lasku. Laki kuitenkin takaa ihmisille oikeuden tarpeelliseen sairaanhoitoon. Niinpä oman erikoissairaanhoidon vähentäminen ei säästä rahaa vaan koituu kalliimmaksi – hoidot siirtyvät muualle, mutta joudumme maksamaan myös muualla annetun hoidon. Liika säästäminen aiheuttaa rahan valumisen maakunnan ulkopuolelle.

Suosituksemme Pohjois-Karjalan kuntapäättäjille on, ettei keskussairaalan resursseja ei tule karsia, vaan niitä pitää vahvistaa. Laatikaa ensi vuodelle realistinen budjetti, joka ottaa huomioon kustannustason nousun ja mahdollistaa laadukkaan toiminnan ylläpitämisen ja kehittämisen.

Allekirjoittajina ovat Pohjois-Karjalan keskussairaalan ylilääkärit
Jaana Fraser, naistentaudit ja synnytykset
Jukka Heikkinen, sisätaudit
Tanja Hulmi, vatsaelinkirurgia
Kai Immonen, reumataudit Marika Jantunen, lastenneurologia
Olli-Pekka Kaustio, nuorisopsykiatria
Ulla Kaustio, neurologia
Anu Kinnunen, psykiatria
Jukka Kokkonen, korva-, nenä- ja kurkkutaudit
Janna Lindroos, psykiatria
Antti Liuska, psykiatria
Heljä Mäki-Kokkila, psykiatria Tiina Reijonen, lastentaudit
Matti Reinikainen, tehohoito
Liisa Sailas, syöpätaudit
Sakari Syväoja, anestesiologia Helena Tiainen, ylihammaslääkäri
Johanna Turtiainen, kirurgia Hilve Turunen, plastiikkakirurgia Satu Wastimo, ihotaudit

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa