Torstai, 20.9.2018 
Varpu, Vaula
Maakunta

Aluehallintovirasto: Joensuulaisyrittäjä ei toimittanut ajopiirturitietoja, sai sakot

  • Arttu Koistinen
  • Varpu Strengell
Aihekuva Aihekuva
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 4. lokakuuta Kuljetusliike A.Vuojolainen Ky:n vastuunalaisen yhtiömiehen 20 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen, koska tämä ei ollut luovuttanut kaikkia yrityksen omistaman ajoneuvon ajopiirturilevyjä valvontaviranomaiselle määräajassa ja oli rikkonut myös ajopiirturilevyjen säilyttämistä koskevaa säännöstä.

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan käräjillä vastaaja kiisti syytteen.

Hän vetosi siihen, että yrityksen ajoneuvoa on vuokrattu hiljaisina aikoina Kuljetus Vuojolainen Oy:lle, jonka palkkalistoilla kuljettajat ovat olleet, ja että vuokraaja on vastannut kaikista ajoihin liittyvistä järjestelyistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vastaajan mukaan Kuljetusliike A.Vuojolainen Ky:llä ei ole ollut kyseisenä ajankohtana työntekijöitä, mutta hän on itse välillä ajanut ja toimittanut kiekot omista ajoistaan.

Aluehallintoviraston mukaan vastaaja myönsi, että ajopiirturilevyt olivat jääneet toimittamatta ajalta 1.10.- 30.11.2015.

Vastaajan mukaan kaikkia piirturinlevyjä ei ole ollut mahdollista toimittaa, koska ne ovat tuhoutuneet eikä kuljettaja ollut ymmärtänyt niiden yhden vuoden ehdotonta säilytysaikaa.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että vastaaja oli tekoaikana Kuljetus A. Vuojolainen Ky:n vastuunalainen yhtiömies ja näin ollen tieliikennelaissa tarkoitettu yrityksen edustaja sekä lisäksi työnantaja tässä yrityksessä.

- Vastaajaa on siten koskenut ehdoton velvollisuus säilyttää, esittää ja luovuttaa ajopiirturinlevyt. Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana vastaajan väitettä siitä, että yhtiöllä ei olisi ollut kyseisenä ajankohtana työntekijöitä. Myös väite ajoneuvon vuokraamisesta toiselle yhtiölle oli jäänyt täsmentämättömäksi muun muassa tarkkojen vuokrausaikojen osalta, eikä siitä ole esitetty kirjallista tai suullista todistelua, virasto tiedottaa.

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue työsuojeluviranomaisena valvoo kuljettajien ajo- ja lepoaikoja.

Työnantajan on järjestettävä kuljettajan työt siten, että kuljettaja voi noudattaa säädöksiä ajoajoista, tauoista ja lepoajoista.

Aluehallintoviraston mukaan työnantajan pitää valvoa, että säännöksiä noudatetaan ja piirturia käytetään oikein.

Lisäksi työnantajan on annettava kuljettajalle asianmukaiset ohjeet piirturin käytöstä sekä ajo- ja lepoajoista.