Lauantai, 22.9.2018 
Mauri
Maakunta

Isokokoinen poni putosi lietesäiliöön Kiteellä – pelastustyöt kestivät yli kaksi tuntia

  • Arttu Koistinen

Poni putosi noin neljä metriä syvään lietelantasäiliöön Kiteen Muljulantiellä torstaina päivällä. Pelastuslaitos sai hälytyksen paikalle noin kello 14.

Isokokoinen, säkäkorkeudeltaan noin puolitoistametrinen poni pääsi karkaamaan aitauksesta ja putosi lietelantasäiliöön lautakannen petettyä sen alta. Altaassa oli lantaa noin 1,5 metriä. Siitä, kuinka kauan eläin ehti olla pinteessä, ei ole tarkkaa tietoa. Omistaja havaitsi tilanteen ja hälytti pelastuslaitoksen paikalle.

Pelastuslaitos, eläimen omistaja sekä paikalla sattumalta ollut kaivinkoneen kuljettaja saivat tehdä parin tunnin työrupeaman ennen kuin poni saatiin ylös. Nostotyössä oli korvaamattomana apuna kaivinkone, sillä eläin painoi 300-400 kiloa.

Pelastuslaitoksen mukaan suurin vaikeus työssä oli saada nostossa käytetyt paloletkut pysymään niin, että ne eivät luista pois ponin yltä. Työ kuitenkin palkittiin, ja eläin saatiin päällisin puolin ehjänä ylös.

Operaatio päättyi onnellisesti: pesun ja eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen poni pääsi omaan pilttuuseensa keräämään voimia.

- Niitten letkujen saaminen paikalleen kaiken sen lannan seassa ei ollut lainkaan yksinkertainen homma, palomestari Pertti Silvennoinen huokaisi operaation jälkeen.

Pelastuslaitos pyytää viljelijöitä tarkastamaan lantasäiliöiden kansien ja suoja-aitojen kunnon ja korjaamaan heikkokuntoiset, etteivät eläimet tai pahimmillaan ihmiset pääsisi putoamaan niihin.