Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Maakunta

Ilomantsilaisyritys toimittaa Berliiniin digitointilinjaston - kysyntää muuallakin maailmassa

  • Jani Leinonen

Ilomantsilainen yritys Sertifer Consulting Oy on sopinut toimittavansa Berliinin luonnontieteelliselle museolle automaattisen digitointilinjaston. Sopimuksen arvo on noin 120 000 euroa.

Berliinin museolla on noin 30 miljoonaa kokoelmanäytettä, joista suurin osa on neulaan pistettyjä hyönteisiä, mutta myös lintujen ja nisäkkäiden nahkoja ja luurankoja. Niiden tiedot täytyisi saada internetin kautta tutkijoiden, viranomaisten ja kansalaisten käyttöön ympäri maailman.

Yksi toimihenkilö voi digitoida kuljettimien ja automaatisen valokuvauksen avulla linjastolla  jopa 500 näytettä päivässä, mikä on kymmenkertainen määrä verrattuna käsityöhön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sertifer Consulting Oy on niin sanotusta spin-off suursatsauksesta, jonka EU:n rakennerahastot tekivät digitointiin Joensuussa. Digitarium, Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Itä-Suomen yliopiston yhteinen digitointikeskus on toiminut Joensuun Tiedepuistossa 2010 alkaen.

Itä-Suomen yliopisto on kuitenkin päättänyt luopua hankkeesta vuoden 2017 loppuun mennessä. Digitariumin tutkimustoiminnat muuttavat Helsingin yliopistoon, mutta sen kaupallista toimintaa jatketaan Pohjois-Karjalassa.

Automaattisille digitointilinjastoille on kysyntää ympäri maailman. Sertifer Consulting Oy valmistelee parhaillaan tarjouksia Australiaan, Kanadaan, Ruotsiin ja Tanskaan.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa