Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Maakunta

Parikymppiset Väänäsen veljekset perustivat rakennusalan yrityksen - "Yrittämisen vapaus houkutteli"

  • Anton Rinta-Jouppi
  • Kuvat: Jarno Artika
Aktiivius Oy:n yrittäjäveljeksillä on erilaiset työkalut. Henrik käyttää kaivuria ja Miikka pääasiassa älypuhelinta. Aktiivius Oy:n yrittäjäveljeksillä on erilaiset työkalut. Henrik käyttää kaivuria ja Miikka pääasiassa älypuhelinta.

Piti saada kesäksi työtä, jolla rahoittaa opiskelua. Siinä lähtökohta, josta syntyi kahden veljeksen rakennusyritys eli Aktiivius Oy. Yrittämisen vapaus houkutteli. Omat aikataulunsa voi suunnitella ja hoitaa opiskeluita samalla, kertoo toimitusjohtaja Miikka Väänänen, 25.

Hän suorittaa parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa oikeustieteiden maisterin tutkintoa. Taskusta löytyy jo valtiotieteen maisterin paperit taloustieteestä. Opiskelu muistuttaa hänen mielestään yrittämistä, jossa vastuu valmistumisen nopeudesta on itsellä.

– Olen sovittanut kaksi kalenteria yhteen, ja opiskelu onnistuu silti. Viime vuonna taisi tulla 80–90 opintopistettä, hän kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nuorempi veli Henrik Väänänen, 20, on jo valmistunut maanrakentamisen ammattilaiseksi. Päivät kuluvat työskennellen.

– Teen 8–10 tunnin päiviä normaalisti.

sisapaa-nuoret-yrittajat3Karjalainen20171021

Veljesten yrityksellä on kahdenlaista toimintaa. Miika keskittyy gryndaamiseen eli asuntotuotantoon, sopimuksiin aliurakoitsijoiden kanssa, rahoitukseen ja valmiiden huoneistojen myyntiin. Henrik hoitaa maanrakennusprojekteja kaivurin ohjaimien takana. Kalustoon kuuluu myös pienkuormaaja ja kaislaleikkuri.

– Sitä minä veivasin järvellä koko viime kesäkuun, Miikka muistelee.

Miten yhteiselo onnistuu, kun yhtiökumppanit ovat veljeksiä?

– Isoveli on pomo ja minä alainen, Henrik naureskelee.

– Päätökset tehdään kuitenkin kimpassa, Miikka lisää.

Vaikka yrittäjät ovat nuoria, on kuva liiketoiminnasta realistinen. Heille on erityisen tärkeää pitää kiinni lupauksista ja ottaa kaikki osapuolet huomioon toiminnassaan.

– Tietty nöyryys ja asiakaspalvelu näkyvät meidän toiminnassa, sanoo Henrik.

– Nuo asiat on otettava huomioon arkipäivän toiminnassa. Emme mene takki auki eteenpäin, Miikka jatkaa.

Rakennusala on yksi maailman vanhimmista ja isoimmista toimialoista. Suomalaisten rakennusyrittäjien joukossa Väänäset ovat nuorimmasta päästä. Ennakkoluuloihin he eivät ole kuitenkaan törmänneet.

– Tai sanotaanko niin, että emme odota tasavertaista kohtelua. Menemme aika lailla lakki kourassa. Se, mikä onnistuu, niin tehdään. Ei kurkoteta kuuta taivaalta, Miikka tiivistää.

web-nuoret-yrittajat2Karjalainen20171021

Rakentamiseen liittyy aina riskejä. Talonrakentamisessa tyypillistä on esimerkiksi rahoitusriski, jolloin rakennetut talot eivät menekään kaupaksi. Veljeksillä on kuitenkin vastalääke tähän.

– Asuntojen rakentamisessa riskeinä voi olla asuntojen jääminen rakentajan käsiin, jos rakennuskohteet aloitetaan ilman, että tiedetään varmasti alueella olevaa asuntokysyntää. Me tiedostamme tämän ja aloitamme kohteet vasta, jos ennakkomarkkinoinnissa suurin osa asunnoista on varattu, Miikka kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat veljeksillä vielä avoinna. Yksi vaihtoehto on erikoistuminen enemmän maarakentamiseen ja isomman kaivurin hankkiminen. Se helpottaisi rakennushankkeiden kustannusten hallinnassa.

Miikka ei kuitenkaan halua lyödä suunnitelmia lukkoon.

– Odotan tulevaisuudessa uusia haasteita. Se on minulle tärkeä asia yrittämisessäkin. Jätetään tulevaisuus siis vielä avoimeksi.

Yrittäjiksi aikoville nuorille veljeksiltä löytyy ohjeita.

– Innolla vain eteenpäin mutta realistisesti. Yhtään ei haittaa, jos tietää taloudesta perusteet, Miikka opastaa.

Henrikillä on yksi ytimekäs neuvo.

–  Kunhan saa leivän pöytään, niin se on pääasia.

Lisää aiheesta:

Yrittäjyys on nuorille vapautta, rahaa ja luovuutta - lue neljän nuoren pohjoiskarjalaisen yrittäjän tarina

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa