Tiistai, 16.10.2018 
Sirkka
Maakunta

Siun soten kausi-influenssarokotukset alkavat marraskuussa - ketkä saavat rokotteen maksutta?

  • Arttu Koistinen
  • Mikko Makkonen
Arkistokuva Arkistokuva

Influenssakausi lähestyy, ja tartuntoja ehkäistään rokotuksilla, Siun sote tiedottaa maanantaina.

Siun soten alueen yleiset rokotusajat ja -paikat on julkaistu täällä.

Yleisinä rokotusaikoina rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kausi-influenssarokotuksen yhteydessä on mahdollista saada myös omakustanteinen rokote pneumokokkia vastaan.

Siun soten mukaan influenssarokotusta varten voi myös varata ajan omalle terveysasemalle tai neuvolaan verkkoajanvarauksen kautta.

Neuvolaikäiset lapset rokotetaan omassa lastenneuvolassa, jonne rokotusajan voi varata puhelimitse neuvolan soittoaikoina tai verkkoajanvarauksen kautta.

Jokaiselle rokotettavalle tulee varata oma aika. Rokotuskortti on hyvä olla mukana rokotuskäynnillä, tiedotteessa muistutetaan.

Rokotuksen voi saada myös muun syyn vuoksi varatun neuvola- ja vastaanottokäynnin yhteydessä.

Koululaiset ja opiskelijat rokotetaan kouluilla ja oppilaitoksissa. Koulut ja oppilaitokset tiedottavat rokotuksista erikseen.

Siun soten mukaan maksuttoman kausi-influenssarokotteen saavat henkilöt, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Rokotteen saavat maksutta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, kaikki 6-35:n kuukauden ikäiset lapset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri ja varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset.

- Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään. Jos henkilö ei kuulu kohderyhmään, hän voi ostaa rokotteen apteekista. Rokotereseptipyynnön voi jättää verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla omalle terveysasemalle, Siun sote ohjeistaa.

Influenssakaudella 2017-2018 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Influvac-ja Agrippal -rokotetteita kaikenikäisille kuuden kuukauden iästä alkaen ja Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 24-35:n kuukauden ikäisille.

Siun sote käynnistää myös terveystiedotuskampanjan, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta influenssasta ja pneumokokkibakteerin aiheuttamista taudeista sekä niiltä suojautumisesta.

Terveystiedotteet aiheesta postitetaan 50 vuotta täyttäneille Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä tällä viikolla.

Siun soten mukaan influenssa ja pneumokokkitaudit ovat suhteellisen yleisiä ja pahimmissa tapauksissa vakavia. Tartuntoja voidaan ehkäistä rokotuksilla.

Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä mutta suhteellisen harmittomia tauteja, kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa vakavia tauteja. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.

- Vakavien pneumokokkitautien riski on suuri 65 vuotta täyttäneillä tai aikuisilla, joilla sairautensa tai lääkityksensä vuoksi on erityisen suuri riski pneumokokki-infektiolle. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes, krooninen keuhkosairaus, krooninen sydänsairaus, maksan vajaatoiminta, immuunipuutos ja alkoholismi, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Marjo Papinniemi Siun sotesta.

Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä. Riskiä voi pienentää lopettamalla tupakoinnin, käyttämällä alkoholia kohtuudella, hyvällä käsihygienialla, perussairauksien hyvällä hoidolla sekä rokottautumalla, tiedotteessa kerrotaan.