Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Maakunta

Iäkkäät unohdetaan helposti sähköisissä palveluissa - "Käyttö vaatii hyvää näköä, kuuloa ja sorminäppäryyttä"

  • Anna Sievälä
  • Marko Puumalainen
VTT:n johtavan tutkijan Jaana Leikkaan mielestä tablettia voitaisiin markkinoida ikäihmisille nykyistä enemmän helppona tapana ottaa tekniikkaa käyttöön. VTT:n johtavan tutkijan Jaana Leikkaan mielestä tablettia voitaisiin markkinoida ikäihmisille nykyistä enemmän helppona tapana ottaa tekniikkaa käyttöön.
Julkisisten palveluiden sähköistämisessä on nähtävissä sama trendi kuin pankkipalveluissa aiemmin, sanoo Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Sakari Taipale.

- Muut asiointikeinot kuin sähköiset tehdään niin hankaliksi, etteivät ne ole enää houkuttelevia, Taipale toteaa.

Vaikka nuorille, työikäisille ja juuri eläköitymässäkin oleville sähköiset palvelut tarkoittavat usein arjen helpottumista, ikäihmisille niiden käyttöönotto voi olla hankalaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taipale sanoo, että nykyisin romahdus tietotekniikan käytössä tapahtuu vasta yli 75-vuotiaiden ryhmässä. Tätä nuorempien ikäryhmien väliset erot taidoissa ovat kaventuneet 2000-luvun alkuun verrattuna.

Erityispedagogiikan professori Eija Kärnä Itä-Suomen yliopistosta muistuttaa, että palveluiden sähköistymisessä on kyse myös mahdollisuudesta osallistua yhteiskuntaan. Hän on mukana ensi vuonna alkavassa kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa selvitetään muun muassa, miten ikäihmisten digitaalista lukutaitoa ja ict-taitoja voidaan ylläpitää ja kehittää aktiivisen osallistumisen mahdollistamiseksi digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

- Palvelut menevät verkkoon, eikä kukaan ota kokonaisvastuuta siitä, pystyvätkö kaikki niitä käyttämään. Se on käsittämätöntä, Kärnä sanoo.

Samaa ihmettelee Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtava tutkija Jaana Leikas.

- Juna on mennyt siihen suuntaan, että teknologian käyttö vaatii hyvää näköä, kuuloa ja sorminäppäryyttä. Onko kukaan ajatellut, että nämä ovat ne kolme asiaa, jotka meillä kaikilla heikkenevät jossain vaiheessa? Leikas kysyy.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa