Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Maakunta

Lautakunnalta ”ei” ilmaiselle varhais-kasvatukselle Kiteellä

  • Sirpa Suomalainen
Kiteen sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan käsittelyssä oli kaksi eri valtuustoaloitetta, joista toisessa esitetään maksutonta osittaista varhaiskasvatusta kaikille lapsille ja toisessa lapsille, joiden vanhemmat opiskelevat tai käyvät töissä.

Lautakunta ei kannattanut aloitteita, sillä se haluaa ensin kokemuksia varhaiskasvatuksen maksulain muutoksesta.

Maksulain uudistus on nostamassa tulorajoja ja alentamassa toisesta lapsesta perittäviä maksuja. Kiteellä on laskettu, että lakimuutos vähentää kaupungin tuloja noin 50 000 euroa. Tosin muutos saattaa myös lisätä hoidon kysyntää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiteellä aiotaan kuitenkin hakea 5-vuotiaiden lasten maksuttomaan varhaiskasvatuksen kokeiluun, mikäli siihen saadaan ylimääräistä valtionapua.

Vespelin uimahallin aukioloaikoja koskeva aloite sai suopeamman vastaanoton, sillä lautakunta esittää ensi kesän kiinnioloajaksi enintään neljää viikkoa.

Vaikka lautakunta ei hyväksynyt varhaiskasvatuksen maksuja koskevia aloitteita, esittää se muutoin ensi vuoden talousarvioon noin 200 000 euron lisäpanostusta varhaiskasvatukseen.

Sivistysjohtaja Pekka Hirvosen mukaan tavoite on vahvistaa toimintaa, jotta lapsilla olisi entistä parempi pohja siirtyä perusopetukseen.

Kiteellä esiopetuksen tiloja on Ruori-talossa, jonka sisäilmaongelmista on epäilyjä. Hirvosen mukaan rakennuksen sisäilma tutkitaan, kunhan pakkaset tulevat.

Kesälahden yläkoulusta todetaan, että se säilyy vuoden 2021 loppuun ja senkin jälkeen, jos oppilaita on vähintään 45.

Kirjastosta aiotaan saada 20 000 euron säästöt sillä, ettei Kesälahdelta vapautuvaa toista kirjastovirkailijan tehtävää täytetä, vaan aukioloaikoja ”tarkistetaan” ja ”kohdennetaan”. Kirjastovirkailija hoitaa kahtena päivänä viikossa myös yhteispalvelupistettä.

Kulttuuriohjaaja Seppo Savolainen jää ensi vuonna eläkkeelle ja siirtymäajaksi esitetään neljän kuukauden ylimääräistä palkkarahaa.

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan talousarvioraami ensi vuodelle on liki 17,7 miljoonaa euroa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa