Tiistai, 16.10.2018 
Sirkka
Maakunta

Hiilitehdas kärkihankkeena Ilomantsissa

  • Helena Romppanen
Ilomantsin kunnanhallitus hyväksyi elinvoimajaoston tekemän esityksen maakunnan kärkihankkeiksi. Ykköstilalla on teknisen hiilen tehdasinvestointi ja sen vaatimat tie-, rautatie ja muut infrahankkeet sekä esimerkiksi veden saantiin ja jäteveden puhdistamiseen liittyvät rahoitustarpeet.

Itse tehtaassa tulee Vapon ilmoituksen mukaan työskentelemään 20-25 työntekijää.

Kakkosena listalla on konkurssilainsäädännön muuttaminen niin, ettei pantinhaltija voi kohtuuttomasti pitkittää konkurssimenettelyä teollisuustarkoituksiin rakennettujen kiinteistöjen osalta. Entisen Mölnlycken, sittemmin kaviaaritehtaan toiminnassaan käyttämä hyvä kiinteistö rapistuu kylmillään ja sille on tehty ilkivaltaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liikenneministeriölle ehdotetaan Runon ja rajan tien kunnostamista Lieksan ja Ilomantsin alueella. Tien nähdään olevan tärkeä muun muassa matkailun, virkistyksen ja monipuolisen kaivostoiminnan ja metsätalouden kautta.

Suomen itäisempien seutukuntien luonto- ja kulttuuriarvoilla todetaan olevan kasvava merkitys maakunnan vetovoimatekijänä.

Toisaalta tavoitteissa nähdään tärkeäksi myös hakkuumäärien lisääminen.

Valtion budjettiin tulisi ottaa määräraha, jolla keskeisiä karjalaisuuteen tai sotahistoriallisuuteen liittyviä alueita ja rakennuksia voitaisiin pitää käyttö- ja esittelykunnossa, tällaisia tukea tarvitsevia kohteita ovat muun muassa Sissolan pirtti ja Taistelijan talo.

Joensuu-Ilomantsi-rataosuuden perusparantaminen nähdään tärkeäksi. Myös puolenkymmentä tiekohdetta nähdään ensisijaisiksi, kuten Ilomantsi-Eno-tien kunnostus.