Tulosta tämä sivu
Maakunta

Video: 26-vuotiaasta Villestä muovautuu parissa tunnissa Linnea - "Aina on joku, joka ei tykkää"

Kun Ville Kekäläinen viilaa jokaista varjostusta, meikkiin voi mennä kaksi tuntia. Kun Ville Kekäläinen viilaa jokaista varjostusta, meikkiin voi mennä kaksi tuntia.

Hetkinen, sanoi pikkupoika ja katosi vaihtamaan asua. Perheen vieraat näkivät loputtomia esityksiä: vaatekomeron suunnasta tulla köpötti milloin mummo, hieno herrasmies tai Disney-hahmo. Viitta päällä takapihalla viilettänyt poika herätti lopulta naapurin huomion. 15-vuotias Ville Kekäläinen pääsi mukaan kotikaupungin kesäteatteriin, Utran kirkon juhlanäytelmään.

Muutamaa vuotta myöhemmin 19-vuotias miehenalku tärisi helsinkiläisen yökerhon esiripun takana kirpputorivaatteissaan. Kilpailijat kävivät sädehtimässä glittereineen lavalla.

Toisilla oli monta kappaletta, Tina Turneria ja muuta asiaan kuuluvaa. Kekäläinen oli harjoitellut yhden, Marjo Leinosen Mutsi opeta mut joraan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun hän aloitti playback-esityksensä, yleisö tuntui räjähtävän. Kekäläisestä tuli vuoden Drag Show Artist. Rohkeasti oma hahmo ja tyyli tehdä. Uudenlainen ja raikas näkökulma, kiitteli tuomaristo.

Tähän pisteeseen johti yksi valokuva.

Keväällä 2010 Kekäläinen opiskeli Pohjois-Karjalan ammattiopistossa kuvallisen ilmaisun perustutkintoa, kun toinen opiskelija pyysi häntä malliksi. Työn ajatus oli kuvata miehiä naisina ja naisia miehinä.

En minä tuommoiseen, empi Kekäläinen. Mitä ihmisetkin ajattelevat?

Se on vain yksi kuva, hän lopulta päätti ja asettui kuvaajan toivomaan hahmoon. Se oli hullu kissatäti, ja Kekäläinen kehitteli tyyppiä edelleen.

Hahmosta tuli Linnea. Päässä oli turbaani ja kasvoilla synkkä ja suttuinen meikki.

- Innostuin siitä hahmosta ja ajattelin, että tämän kanssa voisi esiintyä. Heitin ystävän syntymäpäivillä ihan oikean keikan ja esitin Judy GarlandinSomewhere Over the Rainbow -biisin.

- Luulin keksineeni uuden lajin ja aivan mullistavan jutun. En ollut koskaan nähnyt yhtään drag show'ta.

Vuoden kuluttua 19-vuotiaana hän muutti Helsinkiin ja alkoi opiskella teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Pääkaupunkiseudun dragpiirit ja keikat löytyivät.

Drag Show Artist -voiton jälkeen Kekäläinen alkoi saada esiintymisistään rahaa, ja toinen voitto Miss Drag Queen -kilpailussa vuonna 2011 toi lisää keikkoja.

Kissatädistä oli jalostunut Linnea von Kattendam. Suorasuinen diiva.

Juttu jatkuu videon alapuolella.

Kekäläinen asettelee meikkisiveltimet peilipöydälle ja kipaisee vessassa teroittamassa kulmakynän.

Kun katsoo hyvää drag queenia, ei näe miestä eikä naista vaan drag queenin, hän sanoo.

- Drag on liioittelua ja mittasuhteilla leikkimistä, eikä pääpointti ei ole naiseksi pukeutuminen. En koskaan muuta ääntäni, koska se on täysin turhaa.

Suomessa esityksiä on aikoinaan nimitetty niin lumppu- kuin transvestiittishow'ksi, ja dragia tuskin lopulta olisi edes olemassa ilman homo- ja transyhteisöihin liitettyjä stereotypioita.

Kekäläinen haluaa tuoda dragin hämyisistä baareista päivänvaloon. Hänestä esitykset sopivat kaikille, minkä vuoksi hän ei viljele keikoillaan esimerkiksi seksivitsejä.

Joitakin ihmisiä kiinnostaa yhä, tykkääkö Kekäläinen pukeutua korsettiin myös vapaa-ajallaan. Silloin saatetaan liikkua aika herkilläkin vesillä.

- Kysymykset tulevat ihmisiltä, jotka ovat ehkä epävarmoja asian kanssa ja miettivät, mitä muut ajattelevat, jos tällaisesta esityksestä tykkää.

- Usein päädyn heittämään, että minusta on kiva hetki saada releet pois päältä keikan jälkeen.

Ville-Kekalainen4Karjalainen20171208 Ville Kekäläinen on kotoisin Joensuusta. Lapsuudenperhe, isä, äiti ja kaksi nuorempaa veljeä kannustavat ja käyvät katsomassa keikkoja.

Aluksi Kekäläinen oli koko keikan ajan Linnea. Hiljalleen mukaan alkoi tulla muitakin hahmoja ja elementtejä stand upista.

Suosituin hahmo on drag queenien ikisuosikki Paula Koivuniemi. Toinen suosikkihahmo yllättää: Kekäläinen on esittänyt hyvällä menestyksellä Rääkkylässä syntynyttä Esa Pakarista.

Tuttu teatteriohjaaja oli sitä mieltä, ettei Pakarisesta ole draghahmoksi. Kekäläinen sisuuntui ja otti ohjelmistoon Lentävän Kalakukon.

Kekäläinen esittää aikansa dragtähteä. Ala-Tölviöstä kotoisin oleva Impi Umpilampi oli Pakarisen vakiohahmoja Pekka Puupään ja Severi Suhosen lisäksi.

Hahmojen on oltava keskenään riittävän erilaisia, sillä esityksessä vaihdot tapahtuvat 30-50 sekunnissa. Erot Kekäläinen tekee jakuilla, peruukeilla, hatuilla ja silmälaseilla.

Työ on vienyt sekä tunteja että rahaa. Yksistään koruja on neljä rasiallista, ja tavaroita varten on pitänyt vuokrata erillinen varasto.

Keikkailu on myös yksinäistä. Osittain sen vuoksi Kekäläinen palkkasi ääniteknikon, joka toimii avustajana. Hän tietää, mitkä peruukit on kammattava ennen esitystä.

Kun Kekäläinen on vetänyt show'n läpi, hän jää jututtamaan ihmisiä. Paras palaute on usein tullut yllättävältä taholta.

- Joku isäntä tulee taputtamaan olkapäälle ja kehumaan, että vitsi sä oot kyllä kova jätkä. Seison siinä hänen vieressään täydessä tällingissä.

- Silloin tuntuu, että joku asia on mennyt kohdalleen.

Yhden asian Kekäläinen on oppinut jo aikaa sitten. Elämässä ei kannata välittää siitä, mitä ihmiset milloinkin ajattelevat.

- Aina on joku, joka ei tykkää. Siitä ei kannata musertua.

Ville Kekäläinen esiintyy lauantaina 9.12. Utran Uittotuvalla Joensuussa. Uittotupa on osa Laakkonen yhtiöitä, joihin kuuluu myös Sanomalehti Karjalainen Oy.

Dragin vuosikymmenet

Drag tulee lyhenteestä dr.a.g. eli ”dressed as girl”.

Drag-esitys sai alkunsa 1800-luvun lopun kabareemaailmasta.

Sotavuosina drag siirtyi rintamalle mielialaa kohottamaan, mutta sodan jälkeen palattiin perinteisiin sukupuolirooleihin.

1960-luvun seksuaalinen vallankumous vapautti asenneilmapiirin. Ensimmäinen suomalainen koko illan drag-show nähtiin kesällä 1979.

80-luvun puolivälin jälkeen drag-huuma laantui ja lähes katosi.

90-luvulla niin Vesa-Matti Loirin Tyyne kuin Kummelit-komediasarjan Satu ja Tuija sekä Sirkka Tälli tulivat tutuksi koko kansalle.

Suomen ensimmäiset Miss Drag Queen -kilpailut järjestettiin vuonna 1997.

Alan tunnetuimpia nimiä ovat Jarkko Valtee ja Osku Heiskanen sekä Miss Divet eli Marko Vainio, Jukka K ja Mega-Paula.

Lähde: Sinivalkoisissa höyhenissä : suomalainen drag (Aarnipuu 2010).

Ville Kekäläinen

26-vuotias.

Asuu Helsingissä, kotoisin Joensuusta.

Valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi vuonna 2014. Tuottaa päivätyökseen päiväkoti- ja koulukonsertteja Konserttikeskus ry:ssä.

Esikuva: amerikkalainen Roy Haylock, tunnettu taiteilijanimellä Bianca Del Rio.

Ville-Kekalainen11Karjalainen20171208

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi