Torstai, 18.10.2018 
Säde, Satu
Maakunta

Kunnanjohtaja Mikkanen: Nykyisillä valtionosuuksilla ei ole edellytyksiä kuin yhden yläkoulun malliin

  • Timo Riistaniemi
  • Jarno Artika

Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen julkaisi lauantaina Facebookissa pohdintojaan Liperin kouluasioista. Pohdinnassa on ollut kirkonkylän koulukeskuksen remontointi tai uuden yläkoulun rakentaminen Ylämyllylle. Asia nousee maanantaina kunnanvaltuuston listalle vuoden 2018 talousarvion käsittelyn yhteydessä.

- Liperin kunnanhallituksen esitys valtuustolle perustuu viime valtuustokauden linjaukseen yhdestä yläkoulusta Liperissä. Tämän kokoisella kunnalla ja meidän tulotasollamme ei ole edellytyksiä nykyisillä valtionosuuksilla kuin yhden yläkoulun malliin.

Mikkanen muistuttaa valtuuston linjanneen, ettei veroprosenttia saa korottaa. Päättämisen vaikeutta lisä, että Liperissä kaksi kolmesta kouluikäisestä asuu Ylämyllyllä ja sen lähiympäristöissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikkanen liputtaa niin talousarvion perusteluissa kuin Facebookissakin kirkonkylän koulukeskuksen korjaamisen puolesta.

- Liperin koulukeskuksessa on nykyisin 40 luokkatilaa, joista selvityksien mukaan on purkutarve 14 luokkatilalle. Alakoulu tarvitsisi 11 luokkatilaa ja 5 aineluokkaa käyttöönsä. Tyhjilleen jäisi Ylämyllyn vaihtoehdossa noin kymmenen luokkatilaa Liperin koulukeskukseen, mikä osaltaan puoltaisi peruskorjausta Liperissä.

- Kaksi eri suunnittelu- ja tai arkkitehtitoimistoa on tehnyt kustannusarvioselvitykset, joiden mukaan Ylämyllylle rakennettava yläkoulu maksaisi 18,4-19,2 miljoonaa euroa. Ylämyllyn kouluhinta pitää sisällään myös kirkonkylän alakoulun tilatarvekorjauksen. Tämän hetkisen tiedon valossa tuo kokonaiskustannusarvio tarkoittaisi puolen prosentin veroprosenttikorotusta.

- Kunnanhallituksen pohjaesitys valtuustolle on edellisen valtuuston linjausten mukainen: Liperissä koulukeskus, ja veroprosenttia ei tarvitsisi korottaa. Tilat olisivat tehokkaassa käytössä, Mikkanen summaa.

Uutista päivitetty 16.12.2017 klo 20: Lisätty tieto, että 18,4-19,2 miljoonaa euron summa sisältää myös kirkonkylän alakoulun tilatarvekorjauksen.