Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Maakunta

Kirsi Peltonen sai matematiikkapalkinnon - valitsi alan, koska se vaikutti hauskalta

  • Timo Riistaniemi
  • Juha Inkinen
Kirsi Peltonen toimii Helsingin yliopistossa dosenttina ja Aalto-yliopistossa vanhempana lehtorina. Kirsi Peltonen toimii Helsingin yliopistossa dosenttina ja Aalto-yliopistossa vanhempana lehtorina.
Suomen Matemaattisen Yhdistyksen matematiikkapalkinto annettiin dosentti Kirsi Peltoselle, 56. Peltonen toimii Helsingin yliopiston dosenttina ja Aalto-yliopistossa vanhempana lehtorina.

Järvenpäässä ylioppilaaksi kirjoittanut Peltonen valitsi matematiikan, koska se vaikutti hauskalta.

- Ehkä tietämättä, mitä matematiikka on, Peltonen naurahtaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tietojenkäsittelytiede tuntui hyvältä ja varmalta sivuainevalinnalta, mutta jatko-opintovaiheessa matematiikka vei mukanaan.

Peltosen ohjaama 38 opiskelijan ryhmä toteutti viime vuonna Tiedekeskus Heurekassa "Kristallikukkia peilisaleissa - matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin"-näyttelyn. Näyttelyä oli jo koeponnistettu kahtena vuonna Aallon tiloissa.

Poikkitieteellisellä kurssilla oli monenlaista osaamista.

- Mukana oli niin ensimmäisen vuoden fukseja kuin väitöskirjaopiskelijoitakin. Ehkä puolet oli Aallon taiteiden osastolta, loput eri insinööritieteistä.

Lopputuloksena taiteen ja matematiikan kohtaamisesta oli kahdeksan kolmiulotteista teosta. Ne kuvasivat fraktaaleita, origameja ja sävelasteikkoja.

Peltonen on kiertänyt eri kouluissa esittelemässä matematiikkaa. Hänen mielestään kuvaamataidon ja matematiikan yhdistämisestä hyötyisivät molemmat oppiaineet, edullisesti.

- Paperi on halpaa materiaalia, ja siitä voidaan taitella vaikka mitä.

Minkä origamitaiteilijat ovat todistaneet.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa