Tiistai, 23.10.2018 
Severi
Maakunta

Älä käytä itsehoitolääkkeitä holtittomasti - ylikäytöllä voi olla ikäviä seurauksia

  • Anna Sievälä
  • Marko Puumalainen
Viruksen aiheuttaman nuhan tai flunssan paranemista ei voi nopeuttaa itsehoitolääkkeillä, kertovat lääkärit.

Oireita kuitenkin voi helpottaa esimerkiksi kipulääkkeillä, nenäsuihkeilla, yskänlääkkeillä ja kurkkupastilleilla. Kun itseään lääkitsee apteekista vapaasti ostettavilla lääkkeillä, täytyy pakkausselosteita noudattaa.

- Itsehoitolääkkeet ovat turvallisia siihen määrään asti kuin pakkauksessa on kerrottu, Joensuun Pihlajalinna Iten korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Grigori Smirnov sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimerkiksi nenäsuihkeisiin liittyy koukuttumisen riski, jos käyttöaika pitkittyy.

- Nenä tulee riippuvaiseksi suihkeista mutta ihminen ei, Smirnov tarkentaa.

Avaavan nenäsuihkeen teho perustuu Smirnovin mukaan siihen, että se supistaa nenän verisuonia. Kun verisuonet supistuvat, tukkoisuus vähenee.

Jos suihkeita käyttää pitkään, nenän verisuonten luonnollinen laajentuminen ja supistuminen häiriintyvät. Vaikka flunssa menisi ohi, tukkoinen olo pysyy. Pahimmillaan suihkeiden ylikäytöllä voi saada aikaan pysyvän tukkoisuusvaivan, joka ei enää parane suihkeiden avulla vaan vaatii lääkärihoitoa.

- Kaikkiin lääkkeisiin liittyy riskejä, jos niitä käytetään liikaa, Terveystalon työterveyden ylilääkäri Minna Pihlajamäki toteaa.

- Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa vatsakipuja. Yskänlääkkeet ovat kolmiolääkkeitä, joista voi tulla jopa riippuvaiseksi, hän lisää.