Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
Maakunta

Järvilohi saa valtiolta yli miljoona euroa - ministeri kertoi asiasta Kuurnan kanavalla

  • Anni Rodriguez
  • Riikka Hurri
Arkistokuva Arkistokuva

Valtio tukee Saimaan järvilohen suojelua 1,2 miljoonalla eurolla. Asiasta kertoi Kontiolahden Kuurnan kanavalla keskiviikkoaamuna maakunnassa vierailulla oleva ministeri Jari Leppä (kesk.).

Saimaan järvilohen suojeluun on viime aikoina panostettu alueella useiden toimijoiden myötä. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on muun muassa varannut järvilohikannan elvyttämiseen tämän vuoden talousarviossa 100 000 euroa. Myös Kontiolahden kunta tukee kannan elvyttämistä 20 000 eurolla.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät on myös aloittanut varainkeruukampanjan järvilohen hyväksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallituksen kärkihankkeessa rakennetaan laaja lisääntymisalue järvilohelle ja järvitaimenelle Pielisjoen Kuurnaan. Uoman kunnostushankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 2,4 miljoonaa euroa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lisäksi kalatalouden ja voimatalouden yhteishanketta rahoittavat Kuurnan Voima Oy sekä laaja joukko muita yrityksiä ja alueen kuntia.

Järvilohen lisääntyminen ja poikasten kehittyminen vaatii koskimaisen virtavesiympäristön. Uoman kunnostushankkeessa rakennetaan noin 5-7:n hehtaarin laajuinen lisääntymis- ja poikastuotantoalue, johon kaloilla on järvialueelta esteetön pääsy. Laurinvirta Oy rakentaa nykyisen tulvapadon yhteyteen pienvesivoimalan, mikä mahdollistaa ympärivuotisen virtauksen järvilohen lisääntymisalueella.

– Järvilohi on äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu kala, jonka kohtalo on ollut jo yli 40 vuotta viljelyn ja istutusten varassa. Kannan palauttaminen luonnolliseen ympäristöönsä on mahdollista nyt käynnistyvän hallituksen kärkihankkeen avulla. Pitkällä aikavälillä vaelluskalakantojen suojelun lisäksi tavoitteena on kasvattaa Saimaan alueen virkistys- ja matkailuarvoa,  Leppä (kuvassa) sanoo.

Ministeri Leppä tapasi Kontiolahdella keskeisiä Saimaan ja Pielisjoen toimijoita ja tutustui Kuurnan vesivoimalaitokseen sekä kunnostettavaan, nykyisin voimalaitoksen tulvauomana toimivaan Kuurnankoskeen.

Alueesta rakennetaan matala ja leveä koski, jonka yhteyteen muodostetaan kutusoraikkoja. Kuurnan tulvauoman rakentamistöiden ja palauttamisen järvilohen lisääntymis- ja elinympäristöksi on arvioitu käynnistyvän loppuvuonna 2018.

Hankkeen toteutuminen edellyttää vielä vesilain mukaista lupaa, ja lisäksi rahoitusta tarvitaan noin 200 000 euroa.

Valtion lisäksi hankkeen rahoittajiksi ovat ilmoittautuneet jo UPM Energy Oy, Nestorisäätiö, Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oyj, Joensuun kaupunki, Kontiolahden kunta, Fingrid Oyj, Oriveden kalastusalue, Joensuun kalastuskunta ja Pielisjoen kalastusalue, ministeriön tiedotteessa luetellaan.

Hanketta rahoittaa lisäksi Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, joka vastaa myös kärkihankkeen valmistelusta ja yksityisen rahoituksen kokoamisesta.

Voimalaitosten rakentaminen Pielisjokeen ja Koitajokeen on estänyt vaelluskalojen nousun jokiin. Saimaan järvilohikantoja ylläpidetään jatkuvin istutuksin.

Juttua täydennetty ministeriön tiedoilla 17.1.2018 kello 10.59.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa