Torstai, 17.1.2019 
Toni, Anton, Antto
Maakunta

Joensuussa oli 1910-luvulla yli 800 polkupyörää - kuva Utran ensimmäisestä pyörästä

  • Heikki Tarma
  • Paavo Ratilaisen arkisto
Talollinen Tahvo Wallila Säkylästä on saanut nimismieheltä luvan matkailla polkupyörällä kaupunkiasutuksen ulkopuolella. Talollinen Tahvo Wallila Säkylästä on saanut nimismieheltä luvan matkailla polkupyörällä kaupunkiasutuksen ulkopuolella.

Polkupyörä keksittiin 1860-luvulla. Tuolloin pyörässä etupyörä oli huomattavasti takapyörää suurempi ja etupyörään oli kiinnitetty polkimet. Pyörää kutsuttiin velosipediksi. Velosiped tarkoittaa nopea jalkaa, ja nimi jäi elämään venäjänkieleen.

Suomeenkin näitä velosipedejä tuotiin ja niitä myytiin. Nimi polkupyörä vakiintui käyttöön 1880-luvulla.

Karjalatar-lehdessä oli mainos kesäkuussa vuonna 1893 ensimmäisestä joensuulaisesta polkupyöräkauppiaasta: ”Huomatkaa! Parhaimpia polkupyöriä saavat arv. herrat kauttani tilata. P Berg konekauppias.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pyörien määrä kasvoi merkittävästi, ja viranomaisetkin alkoivat kiinnostua. He alkoivat vaatia, että pyörät oli rekisteröitävä ja numeroitava. Valtakunnallista säädöstä polkupyörien rekisteröinnistä ei annettu ja niinpä rekisteröinti perustui paikallisiin säädöksiin.

Rekisteröinnin aloittamis- ja päättymisvuosi voi siten vaihdella paikkakunnittain.  Vuonna 1914 annettiin asetus itsekulkevilla ajoneuvoilla matkaamisesta kaupunkiasutusten ulkopuolella. Siinä velvoitettiin jokaista pyöräilijää hakemaan lupa maaseudulla ajamiseen.

Joensuussa polkupyörien rekisteröinnit aloitettiin vuonna 1914 juuri tuon maaseutuasetuksen vuoksi. Saattoi rekisteröintiin olla merkitystä ensimmäisellä maailmansodallakin.

Rekisteröidyt pyörät oli helppo ottaa puolustusvoimien haltuun.

Vuosien 1914 ja 1917 välisenä aikana polkupyöriä Joensuussa oli rekisterin mukaan 844 kappaletta. Seuraavana vuonna 1918 rekisteröitiin vain yksi polkupyörä. Rekisteröintimaksu oli 70 penniä/ilmoitus (noin 2,80 euroa).

Lisää tilaajille:

Pyöräilyn historia Pohjois-Karjalassa ulottuu 1880-luvun puoliväliin

Alla olevassa kuvassa on Utran ensimmäinen pyörä. Kuva on peräisin Jouko Pesosen albumista.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa