Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Maakunta

Kadonneen Jari Pesosen siskon syvä suru: "Nyt vasta tajuan veljeni todella kuolleen"

  • Hanna Käyhkö
Jari Pesonen on ollut kateissa 12 vuotta. Nyt tapausta tutkitaan henkirikoksena. Jari Pesonen on ollut kateissa 12 vuotta. Nyt tapausta tutkitaan henkirikoksena.

Yli 12 vuotta kadoksissa olleen Jari Pesosen sisko Hanna-Mari Pesonen, 34, on elänyt viime viikot ja kuukaudet syvän surun reunalla. Käsi hakeutuu koko ajan puhelimelle; jospa viimein tulisi se viesti, jota on vuosia kauhulla odotettu.

– Olin heti katoamista seuraavana päivänä varma, että jotain kamalaa on tapahtunut. Kukaan Jarin läheinen ei uskonut oikeasti siihen, että juuri lapsen saanut ja elämänsä onnellista aikaa elävä mies olisi hypännyt jokeen, vaikka olisi humalassa ollutkin, Hanna-Mari Pesonen sanoo.

Hanna-Mari Pesonen yritti alusta asti kuumottaa poliisia, että Jarin jäljille pitäisi päästä tehokkaammin ja nopeammin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Kukaan ei tuntunut ottavan minun ja äitimme hätää vakavasti. Aluksi moni sanoi, että kyllä se routa porsaan kotiin ajaa. Seuraavaksi sanottiin, että jokeenhan se mies on horjahtanut tai mennyt tahallaan.

Jari Pesonen oli kadotessaan 27-vuotias.

Hanna-Mari Pesonen esiintyi äitinsä kanssa Ylen Kadonneet-ohjelmassa vuonna 2008, jossa he kertoivat hyvin avoimesti epäilystään Jarin katoamisen suhteen. Ohjelma on nähtävillä täällä.

Omaiset olivat ohjelmassa vahvasti sitä mieltä, että Jaria pitäisi etsiä Ilomantsista, sieltä minne hänelle kyytiä tarjonneiden kavereiden puhelimet olivat paikallistettu.

Jari Pesonen oli ollut viettämässä iltaa avovaimonsa, heidän pienen vauvan sekä kaveriporukan kanssa Ilomantsissa.

Pesonen oli lähtenyt kavereidensa kanssa käymään ilomantsilaisessa Monttu-ravintolassa, josta hän oli lähtenyt kaveriporukan kanssa vielä Joensuuhun.

Hänen uskotaan jääneen pois kyydistä Joensuun keskustassa, ilmeisesti Rantakadulla. Tämän jälkeen Pesosesta ei ole havaintoja.

– 12 vuotta oli aivan hiljaista. Mitään vihjeitä tai uusia tietoja ei tullut edes sen ohjelman jälkeen, Hanna-Mari Pesonen huokaa.

Viime vuoden lopulla puhelin kuitenkin soi. Poliisi kertoi avanneensa Jari Pesosen katoamistutkinnan uudelleen ja haluavansa kuulla omaisia vielä kerran.

– Oli ihan kamalan raskasta palata taas kaikkiin niihin loppukesän tapahtumiin. Tuntuu ihan uskomattomalta, että nyt tämä asia voisi olla selviämässä.

Poliisi kertoi tutkivansa tapausta nyt henkirikoksena.

– Toisaalta olo on helpottunut; mehän olemme koko ajan uskoneet, että joku on tehnyt Jarille pahaa. Samalla suru on ihan hirveä: nyt viimeinenkin toivo on mennyt.

– Tajuan nyt, että olen tähän asti salaa mielessäni toivonut, että Jari ilmestyisi jostain oven taakse ja sanoisi, että tervepä terve, tulin sitten takaisin. Tiedän, että ajatus on naurettava, mutta pieni toivo on kumminkin sisälläni ollut, sellainen kai ihminen on.

Joulun alla poliisi tiedotti, että Keskusrikospoliisi tutkii Pesosen tapausta henkirikoksena ja ilmoitti kaipaavansa edelleen havaintoja tapauksen johdosta.

Maanantaina julkisuuteen kerrottiin, että tapauksen johdosta on vangittu kolme henkilöä, joista yksi on jo vapautettu.

Kahden vangitun osalta kuulustelut ja tutkinta jatkuvat edelleen. Poliisi on edelleen yksityiskohdista hyvin vaitonainen tutkinallisiin syihin vedoten.

Nyt kylillä liikkuu hirveä määrä huhuja.

– Tämähän kiinnostaa ihan kauhean paljon ihmisiä nyt. En toivo mitään muuta kuin, että tapaus saataisiin päätökseen.

Omaisilla ei edelleenkään ole varmuutta, onko Jarin ruumis löytynyt tai ketä tapauksen vuoksi vangitut henkilöt ovat.

– Poliisi on luvannut kertoa meille heti, kun voivat, siihenhän tässä täytyy luottaa. Mutta olen ollut aivan romuna viime viikot. Tuntuu, että nyt vasta tajuan veljeni todella kuolleen. Ja nyt jotenkin mieleen nousee kaikki ne kauheudet, mitä hänelle on voinut tapahtua sen katoamisyön aikana.

Hanna-Mari Pesonen panee toivonsa siihen, että asiat selviävät pian ja perusteellisesti.

– Minun mielestä tutkinnassa tehtiin aluksi sellaisia virheitä, että niitä paikataan varmaan edelleen. Mutta kun vain nyt tapaus selviäisi ja tästä vastuussa olevat tekijät saisivat rangaistuksensa. Ja me saisimme saatella Jarin lopultakin haudan lepoon, Hanna-Mari Pesonen huokaa.

Kuvagalleria

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa